Tisztelt Hitelnet!

Szeretném felújítani házamat, egy plusz helyiséget mellé építeni, és a nyílászárók is cserére szorulnak. Kaphatok hitelt úgy, hogy tervben vannak egyéb munkálatok is, de egyelőre még nem tudom, melyik elvégzése fontosabb?

Kell valahogy igazolnom, hogy a lakásfelújításra költöttem a megkapott pénzt? Mi történik, ha esetleg másra fordítottam a pénzt, és nem tudok arról teljesen elszámolni? Azt is szeretném tudni, hogy a lakásba vásárolt elektronikai cikkek, vagy bútorok beletartoznak-e a lakásfelújításba?

Nagyon várom válaszát.
Köszönettel: István

Kedves István!

A felújítási munkálatokat kétféle hitelből is finanszírozhatja. Az egyik lakáscélú, a másik pedig szabad felhasználású jelzáloghitel. A szabad felhasználású kölcsön felhasználása nincsen hitelcélhoz kötve, számlával nem kell igazolni a pénz elköltését. Ezt az összeget olyan ütemben fordítja a munkálatokra, ahogy szeretné.

Bankpartnereink lakásfelújítási hiteleihez általában költségvetést kell mellékelni az elvégezni kívánt felújítási munkálatokról. Ezek egy részét – néhány pénzintézetnél – számlával igazolni kell, de olyan felújítási hitelkonstrukció is van, melynél az adósnak csupán írásban nyilatkoznia kell a felújítási munkálatok elvégzéséről. A felújítási munkálatokba nem tartozik bele az elektronikai cikkek és bútorok vásárlása.

Bővítési hitelcél megjelölése esetén be kell nyújtani a jogerős bővítési engedélyt, tervdokumentációt és költségvetést. Míg a felújítási és a szabad felhasználású jelzáloghitelnél a maximális hitelösszeg megállapításakor a bank a fedezeti ingatlan aktuális értékéből indul ki, addig bővítés esetén a bővítést követő forgalmi értéket veszik alapul, így magasabb finanszírozási arányra nyílik lehetőség.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a lakáscélú jelzáloghiteleket alacsonyabb kamatláb mellett nyújtják a pénzintézetek, így némileg alacsonyabb a havi törlesztő részletük is, mint a szabad felhasználású hiteleké.

Annak eldöntésében, hogy melyik hitelkonstrukciót lenne érdemes igénybe vennie, Szakértőink készséggel segítenek. Ehhez azonban további információkra lenne szükség, melyeket online nyomtatványunk kitöltésével adhat meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Hitelre lenne szükségem. A pénz nagy részét felújításra fordítanám, de szeretnék bútorokat is vásárolni és egyéb célra is költenék, amennyiben lehetséges.
Melyik lenne a számomra ideális hiteltípus?
Várom válaszukat!
Köszönettel.
Jácint