Céljai megvalósításához kölcsönre lenne szüksége, de olyan hitelt keres, melyet bárlistások is igényelhetnek? Ez esetben Ön nincs könnyű helyzetben, ugyanis bárlistásként szinte lehetetlen hitelhez jutni.

A banki hitelbírálat első lépése általában az, hogy lekérdezik az ügyfelek adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A rendszer azoknak az adósoknak az adatait tartalmazza, akik nem problémamentes hitelmúlttal rendelkeznek, s 90 napon túl a minimálbér összegét meghaladó hátralékot halmoztak fel. A BAR lista két jól ismert státusza: az aktív és passzív státusz. Aktív státuszban lévő személynél továbbra is fennáll az elmaradás, míg passzív státuszba akkor kerülhet a hitelfelvevő, ha visszafizette hitelét és lezárásra került az ügylet. Utóbbi státuszban az ügylet lezárása után további 1 évig tartja nyilván a rendszer az ügyfelet.

Mivel a bárlistások a bankok számára kockázatos ügyfelek, ezért a bírálat során szigorú szabályokat érvényesítenek velük szemben. Minden pénzintézet saját szabályzatában határozza meg, hogy hitelezi-e a bárlistásokat, s ha igen, milyen feltételekkel. A BAR listával kapcsolatos előírások időről időre változhatnak. Jelenleg az alábbi szabályozás van érvényben:

A BAR lekérdezést csak egyetlen esetben lehet elkerülni: ha a leendő adós nem Magyarországon igényel hitelt. Osztrák pénzügyi partnereink többsége ugyanis nem nézi a BAR listát. Viszont vizsgálja az ügyfelek hitelmúltját. Tehát Ausztriában sem számíthat pozitív hitelbírálatra az a személy, akinek ingatlana végrehajtás alatt van vagy a pénzintézet felmondta hitelszerződését, esetleg többhavi elmaradás miatt szerepel a BAR listán. Az osztrák hitelek felvételével kapcsolatos tudnivalókról érdeklődjön Hiteltanácsadóinknál!

A hiteligénylés során nemcsak az ügyfelek BAR státusza játszik fontos szerepet. A következő alapfeltételeknek szintén meg kell felelni:

  • Az adósnak hivatalosan igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, mely fedezet nélküli kölcsön esetén legalább 6, jelzáloghitel esetén minimum 3 hónapos munkaviszonyból származik.
  • Jelzáloghitel fedezeteként típusát és értékét tekintve olyan ingatlant kell biztosítani, amely megfelel az adott bank előírásainak.
  • A személyi hitelt igénylő személy életkorának el kell érnie a 23. életévet, ingatlanfedezet bevonásával igényelhető kölcsön esetén pedig a 18. életévet.

Egy-egy hitelkonstrukció konkrét feltételeiről érdeklődjön a Hitelnetnál! A legkedvezőbb banki törlesztéseket ismerje meg Hitelkalkulátorunk segítségével! Személyre szóló ajánlatkéréshez kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat. A hitelajánlat díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet.
Bár listán szerepelek, viszont egy jelzáloghitelt szeretnék felvenni. A megvenni kívánt lakásra 3 millió forintot lehetséges lenne?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Én aktív bárlistás vagyok, így csak osztrák hitelt tudnék felvenni ahogy olvastam. Igazából az lenne a kérdésem, hogy aki Magyarországon lakik az is felveheti az osztrák hitelt? És Magyarországon is fel lehet-e venni?