Tisztelt Szakértő!

József vagyok, a mezőgazdaság területén tevékenykedem, és szeretnék lakást vásárolni. Használt lakásra gondoltam, körülbelül 7 millió forint értékben. A lakás egy kisvárosban lenne, a falutól nem messze, ahol a mezőgazdasági területeim vannak. 1/1 tulajdoni arányban szeretnék a lakáshoz jutni, s ugyanúgy a lakáshitelt is egyedül szeretném felvenni, tehát adóstársat nem tudok bevonni, ha ez kellene.

Munkámmal kapcsolatban több, kisebb tanyával, mezőgazdasági ingatlannal rendelkezem, melyek nem képviselnek ugyan túl nagy értéket, de az enyémek, és az érdekelne, hogy fedezetként felajánlhatóak-e, vagy van valamilyen összeghatár, ami alatt nem lehetséges ez?
7 millió esetében mennyi az az önerő, amivel rendelkeznem kell ahhoz, hogy lakáshitelt vehessek fel?

Egyébként egyéni vállalkozóként dolgozom több, mint 15 éve. Nincsen tartozásom az adóshivatal vagy bármelyik bank felé.

Várom tájékoztatását.
József

Kedves József!

A pénzintézetek többsége a lakóingatlan mellett általában csak a hétvégi házat, üdülőt, esetleg az építési telket fogadja el hitelfedezetként. Bankpartnereink egyikénél azonban szélesebb a skála a fedezetül elfogadható ingatlanok tekintetében. A bank ugyanis termőföldet, mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet, illetve bizonyos feltételekkel külterületi szántót is elfogad fedezetként, ha azok hitelbiztosítéki értéke ingatlanonként eléri legalább a 4 millió forintot. A 4 milliós hitelbiztosítéki érték - területi elhelyezkedéstől függően - 5-6 milliós forgalmi értéket jelent.

Ha tehát az Ön tulajdonában lévő mezőgazdasági ingatlanok értéke nem éri el a fenti összeget, akkor lakásvásárlás esetén kiegészítő ingatlanfedezetként sajnos nem vonható be. A 7 millió forint értékű használt lakásra - szintén földrajzi elhelyezkedéstől és az igazolt jövedelemtől függően - körülbelül 3,5-5 millió forint közötti összeg vehető fel. A maradék résszel - egyéb elfogadható ingatlanfedezet hiányában - készpénzben kell rendelkeznie.

Ahhoz, hogy Szakértőink tájékoztatni tudják Önt az igényeinek és jövedelmi helyzetének megfelelő lakásvásárlási hitelkonstrukciókról, kérjük, a további szükséges információkat adja meg online űrlapunk kitöltésével. Az elérhető lakáshitelekről személyre szóló, díjmentes ajánlatban fogjuk tájékoztatni.

A lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletéről oldalunkon könnyen és gyorsan tájékozódhat. A felsorolt hitelcélok közül válassza a "Lakásvásárlás - használt lakás" megnevezésűt!

Lakáshitellel kapcsolatban felmerülő további kérdéseire Hitelszakértőink készséggel válaszolnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Használt lakást szeretnék vásárolni vidéki városban.
31 éve dolgozom ugyanannál a cégnél, felsőfokú főiskolai végzettségem van. Havi nettó jövedelmem 150-170 E Ft.
Mivel önerővel nem rendelkezem, fedezetként falusi kb. 2M Ft értékű házat tudok bevonni. Ami tégla alappal rendelkezik, de vályog falú. Van-e bank, aki elfogadja ezt a házat fedezetül 5M Ft-os használt lakás vásárlásához?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Barna

A párommal használt családi házat szeretnénk vásárolni, de sajnos nincsen önerőnk. A ház értéke 4,5 millió forint. A kérdésem az lenne, hogy lehet olyan ház önerő, amin van már jelzáloghitel?

Tisztelt cím.!
Az lenne a kérdésem lehet-e lakáshitelnél bevonni olyan ingatlant, amelyiken 100.00 Ft terhelés van? Sajnos más lehetőség nem adódik csak ez az egy, de sajnos nem tudom meg lehet-e valósítani így a lakásvásárlást! Önerővel nem rendelkezünk!
Köszönettel: Brigitta

Azt szeretném még megkérdezni, hogy pl. 5-6 milliós lakáshoz mekkora összegű önerő kell körülbelül? És ha lenne ingatlan, ami fedezné a hitelt, akkor az gond, ha közüzemű tartozás van a lakáson?
Előre is köszönöm a választ!