Tisztelt Hitelnet!

Lakásvásárlás előtt állunk. A számunkra tetsző Dunakeszi új építésű 6 lakásos társasház 3 lakása irodának van minősítve. Az ingatlanos tájékoztatása szerint, erre nem vehető igénybe sem a szocpol, sem a lakástakarék és hitelt is csak két bank nyújt.

Érdeklődnék, milyen problémák adódhatnak még abból, ha irodának minősülő ingatlant vásárolunk meg (bírság, plusz adó stb.)?
Át lehet lakássá minősíteni?
Milyen hitelt lehet rá felvenni, gondolom nem a hagyományos lakáshitelt?
Magánszemélyként megvásárolható vagy csak cégként?

Félünk belevágni, túl bizonytalannak érezzük, bár a lakás nagyon jó és az ára is nagyon kedvező.

Válaszukat előre is köszönöm!
Csilla

Kedves Csilla!

Az ingatlan-nyilvántartásban irodaként feltüntetett ingatlanra valóban nem jár szocpol és a pénzintézetek többségénél hitel sem vehető fel irodára. Van azonban olyan bankpartnerünk, ahol megoldható lenne az iroda vételárának finanszírozása.

Az iroda vásárlására forint alapú, piaci kamatozású ingatlanhitelt lehetne igényelni. Lakáscélú hitel felvételére ugyan nincs lehetőség, de jelenleg a piaci kamatozású ingatlanhitel is kedvező finanszírozási lehetőséget jelent. A konstrukció ugyanis referenciakamat alapú, s a referenciakamat a BUBOR, ami az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat mérséklődésének hatására. Az ügyfél által fizetendő kamatot a referenciakamat a kamatfelárral együtt alkotja. A kamatfelár némileg magasabb, mint a lakáscélú hitelek esetén alkalmazott kamatláb. A kamatfelár mértékét befolyásolja az ügyfélminősítés eredménye és a hitel összege is. Kedvezőbb kockázati megítélésű ügyfelek részére, illetve 15 millió forint feletti hiteligény esetén kedvezőbb kondíciókkal érhető el a kölcsön.

A pénzügyi Partnerünk által kínált ingatlanhitel magánszemélyként történő vásárlás esetén érhető el. A minimális futamidő 2 év, a maximum 35 év. A kamatperiódus az Ön választása szerint 3 vagy 12 hónap a 3 illetve a 12 havi BUBOR-nak megfelelően.

Amennyiben kíváncsiak személyre szabott ingatlanhitel ajánlatunkra, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Díjmentes hitelajánlatunkból megismerhetik a várható törlesztő részletet, valamint a kamat- és költségkondíciókat!

A lakássá történő átminősítéssel kapcsolatban sajnos nem tudunk Önnek felvilágosítást adni. Ez ügyben a területileg illetékes építési hatósághoz fordulhat. Az iroda finanszírozását érintő kérdéseken túlmenően ingatlanjogi szakértő véleményét kellene kérniük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Csilla!
Mi egy ilyen “irodában” lakunk Dunakeszin. Hitellel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Egyéb iránt semmi hátránya nincsen. Nincs szja, illetek megkülönböztetés lakás és iroda között már pár éve. 7 éve lakunk itt, nincsen hátránya 🙂 be lehet jelentkezni az ingatlanba.

Kedves Hölgyem/Uram,
kinéztünk egy épülő társasház legfelső szintjén egy lakást, amely iroda besorolású (az összes többi lakás). Magánszemélyként (régóta bejelentett munkahelyen, mindkettőnknek magasabb jövedeleme van) szeretnénk hitelt felvenni hozzá ~40millió HUF-ot. Az ingatlan vételára 100millió HUF és III. kerületben található Rómaifürdőn.
Érdeklődni szeretnék, hogy felejtsük el ezt, vagy van rá mód, hogy hitelt kapjunk bármelyik banktól? (nem személyi kölcsönre gondolok)
Köszönettel,
Márta