Milyen hitelt kaphatunk házépítéshez, ha nincs építési engedélyünk?

Üdvözlet!

Építkezünk a párommal (nem vagyunk házasok) és szeretnénk valamilyen fajta segítséget építkezéshez. Páromnak sajnos nincs bejelentett munkahelye, mert volt egy elég komoly balesete, így ő semmilyen hitelhez nem tud hozzájutni. A ház építésére nincs engedélyünk, mivel elvileg nem kell rá, mert a föld alatt épül az alap. Nem tudom, hogy ilyen esetben vehetünk fel esetleg szocpolt?

Nekem a nettó fizetésem olyan 100 ezer körül van, és van egy személyi kölcsönöm, ami havi 40 ezer. Vagy esetleg tudna ajánlani valamiféle segítséget, amivel egyről a kettőre juthatunk?

Köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Kinga

Kedves Kinga!

Mind építési hitel, mind szocpol igényléséhez szükség van jogerős építési engedélyre. Véleményünk szerint ezek hiányában nem igényelhető a kölcsön és a szocpol. Javasoljuk, hogy az építési engedély ügyében egyeztessen az illetékes építésügyi hatósággal.

Építési engedély megléte esetén a szocpoligényléshez további feltételeknek is meg kell felelni. A jogosultsághoz két gyermek szükséges. Ha még nincs gyermekük, akkor csak megelőlegező szocpolt igényelhetnek, aminek feltétele a házastársi kapcsolat. Fontos, hogy mindketten 40 év alatt legyenek a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor. Amennyiben Ön rendelkezik legalább féléves, OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható biztosítási jogviszonnyal, akkor nem probléma, hogy párjának nincsen bejelentett munkaviszonya. Arról, hogy a szocpoligénylésnek építkezés esetén milyen további feltételei vannak, IDE kattintva olvashat.

Építési hitel – a jogerős építési engedély, tervdokumentáció, műszaki leírás, költségvetés megléte mellett – beépítetlen területként nyilvántartott ingatlanra vehető fel. A teljes költségvetés hitelből történő finanszírozására általában nincs lehetőség, mivel az építendő ház várható jövőbeni értékének legfeljebb 80%-ig történő hitelezését teszi lehetővé a vonatkozó kormányrendelet. A ténylegesen felvehető hitel – a háztartás jövedelmi helyzetétől függően – ennél általában kisebb mértékű. A személyi hitel után fizetendő 40 ezer forintos törlesztő részlet nagyban csökkenti az építési hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet.

A pénzintézeti finanszírozás szempontjából az is meghatározó, hogy mennyi saját erővel rendelkeznek és milyen készültségi fokig tudnak eljutni önerőből. Személyre szabott lakáshitel ajánlatot Szakértőink fentiek figyelembevételével, a további részletek ismeretében tudnak Önöknek adni. A szükséges információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem!
Szocpolt szeretnénk 2 kisgyermek után igényelni. Egy 1995-ben kiadott és már nem meghosszabbítható építési engedélyünk van, ami lejárt, de még folyik az építkezés (évekig állt az építés anyagi forrás hiány miatt). Nincs lehetőség a meghosszabbítására, mivel már több, mint 15 éve adták ki az első engedélyt. Egy családi ház tetőterét építjük be saját erőből. Kérdésem az lenne, mi lenne a teendő, hogy a szocpolt tudjuk valahogy igényelni? Új építési engedélyt kellene-e hozzá megkérni, vagy van-e megoldás a problémánkra?


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x