Tisztelt Hitelnet!

Lakásomon 3,6 millió jelzálog van. Átvinném egy házra, ami 6 millió Ft. Mivel az én lakásom 8 millió, nem fizet a cserepartner. Ha eladom idegennek 8 millióért, mindenképp ki kell fizetnem a banknak a 3,6 milliót, így csak kb. 4 millió Ft marad, ami nem elég a ház megvételére.

Milyen megoldást javasolnak, mivel szeretném a házat megvenni vagy megszerezni.
Tisztelettel,
László

Kedves László!

Jelzáloghitel másik ingatlanra történő átvitele összetettebb kérdés mint, hogy erre itt pontos választ tudjunk Önnek adni. Elsőként minden esetben a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges hozzá. Az átjegyezhetőség függ az adott ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékétől, területi elhelyezkedésétől, kérdés tehát, hogy az újabb ingatlan elbírja-e az adott bank finanszírozási arányai mellett a terhelést. Erről pontos tájékoztatást a hitelnyújtó bank tud adni. Fontos kritérium az is, hogy a jelzáloghitel csak akkor jegyeztethető át, ha az ingatlan már az Ön nevén van. Az átjegyzés lehetőségéről kérjük az illetékes pénzintézetnél érdeklődjön.

Amennyiben úgy dönt, hogy a lakáscsere helyett a meglévő házát egy harmadik személynek értékesíti, akkor a vevő által átadott önerőből vagy felvett lakáshitelből a jelzáloghitelt valóban vissza kell fizetni, s a vételár fennmaradó részét kapja meg Ön. Ez kellő önerőként szolgálhat akár a szóban forgó 6 milliós ház megvásárlásához. A hiányzó 2 millió forint lakásvásárlási hitel felvételével lehet elérhető.

Lakásvásárláshoz forint alapú hitelt kínálnak a pénzintézetek. Az erre a célra nyújtott lakáshitelek állami kamattámogatással és piaci kamattal egyaránt elérhetők. Kamattámogatott konstrukciónál a havi törlesztő részlet megfizetéséhez nyújtott támogatás a futamidő első 5 évében biztosított. Az államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitelek törlesztő részletét honlapunkon Ön is egyszerűen kiszámolhatja lakáshitel kalkulátorunk segítségével. A kapott eredményeket érdemes összevetni meglévő hiteltörlesztésével és mérlegelni, hogy melyik lehetőséggel jár jobban, ha tovább viszi meglévő kölcsönét vagy azt visszafizetve egy újat, esetleg kedvezőbbet igényel az újabb vásárláshoz.

Amennyiben személyre szabott kalkulációra van szüksége, kérjük, küldje el online ajánlatkérését, amit a honlapunkon található adatlap kitöltésével tehet meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Használt lakásvásárlás előtt állunk. Készpénzben egyösszegben kifizetjük a ház árát. Későbbiekben fundamenta hitelt veszünk fel, így adjuk vissza a kölcsön kapott összeget.
Jelenlegi családi házunkat fogjuk idővel árulni, de jelzálog fog kerülni a házra fundamenta.
Kérdésem: a jelzálog akadályozza a ház eladását? Jelenleg mi is arra várunk, hogy az eladó tehermentesítse a megvásárolandó házat és csak utána kötjük az adásvételi szerződést.
Köszönettel.
Valéria