Tisztelt Szakértő!

Párommal lakást szeretnénk vásárolni, melynek ára: 5,3 millió Ft. Ahol ezt a lakást szeretnénk megvásárolni, ott az önkormányzat által lehetőségünk van igényelni első lakáshoz jutók nevezetű támogatást, mely 300.000 Ft nem visszatérítendő és 400.000 Ft kamatmentesen visszatérítendő összegekből áll. Ez önerőként is felhasználható, viszont nem éri el a teljes összeget, amit ehhez a hitelhez szükséges saját zsebből befizetni.

A kérdésem a következő: ha a megvásárolandó lakást ajánljuk fel fedezetnek és ezen kívül van még egy fedezetül felajánlható családi ház, akkor elegendő a támogatás összege a banknak? Illetve kombinálható ez a három tétel (megvásárolandó lakás + családi ház + 700 ezer Ft önerő) lakáshitel igénylésekor? Azt tudni kell, hogy a támogatást csak lakásvásárlásra használhatjuk fel.

Válaszát előre is köszönöm!
Anita

Kedves Anita!

Lakáshitel felvételénél plusz ingatlanfedezet is elfogadható önerőként, mellyel a hiányzó készpénz helyettesíthető. A kiegészítő ingatlanfedezetnek legalább 5 millió Ft értékűnek kell lenni. Ha nem Önöké a ház, akkor annak tulajdonosait is be kell vonni a hitelügyletbe. A bank a kölcsön összegét mindkét ingatlanra bejegyzi. Az önkormányzat által nyújtott vissza nem térítendő támogatással és kamatmentes kölcsönnel, illetve a két ingatlanfedezettel elvileg megoldható a lakáshitel felvétele.

Mindkét ingatlant felértékeli a banki értékbecslő. A pozitív hitelbírálathoz az ingatlanfedezettségen túl szükséges a jövedelemfedezettség is. A pénzintézet ezért jövedelemvizsgálatot végez az Önök igazolt jövedelme alapján. Ehhez 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást kell benyújtani, melyet alkalmazottak esetén a munkáltató tölt ki. Az nem feltétel, hogy a munkabér bankszámlára érkezzen. A jövedelemvizsgálat során a rendszeres kereset mellett figyelembe kell venni a rendszeres havi kiadásokat is, például az esetleges hiteltörlesztést, ha az igénylőknek van már valamilyen kölcsönük.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a lakásvásárlás további részleteinek, valamint az Önök jövedelmi helyzetének ismeretében Szakértőink már konkrét tájékoztatást is tudnak adni az elérhető lakásvásárlási hitelekről, illetve a hitelfelvétel járulékos költségeiről, melyek tekintetében jelenleg is jelentős kedvezmények vannak. A várható havi törlesztő részlet összegéről előzetesen támogatott lakáshitel kalkulátorunk segítségével is tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az ingatlan 3.500.000 Ft. Szocpol igénybe vehető-e 2 gyermekre és van-e hitellehetőség havi 60.000 Ft nettó jövedelemnél? A befolyt összes forint 197.000 Ft.
Köszönöm.

Szép napot tisztelt vezetőség!
Erdélyben, HARGITA MEGYÉBEN lakok, 41 éves vagyok, és van egy 14 éves lányom, egyedül nevelem. Találtam hosszútávra állást, és találtam egy lakást is Magyarországon, Érden. A havi átlag jövedelem 16O.OOO Ft. Az eladó lakás ára 8.4OO.OOO Ft. Meg szeretném vásárolni, letelepedési támogatás igényléssel, és havi 6O.OOO Ft törlesztéssel, vagy más eljárási lehetőséggel.
Kérem, segítsenek az eljárásokban, információval vagy ügyintézésében 2o13 június 3-tól.
Sok tisztelettel: Csaba