Tisztelt Hitelnet!

A következő ügyben szeretném a segítségüket kérni: két testvéremet szeretném kifizetni a házból, majd ugyanezt az ingatlant szeretném felújítani. Valamennyi önerővel rendelkezem, így a testvéreimet ki tudnám fizetni önerőből.

A kérdésem az lenne, hogy mire kaphatnék kedvezőbb kölcsönt: a tulajdonrész kifizetésére (és tulajdonképpen erre milyen kölcsön vehető fel?) vagy lakásfelújításra?

A ház vidéken van, értéke kb. 10 millió forint. A két testvéremnek összesen 4 millió forintot kellene kifizetnem és a felújításhoz is körülbelül ekkora összeget szeretnék felvenni. Az egyiket tehát tudom rendezni saját erőből.

Kérem szíves tájékoztatásukat az általam elérhető hitellehetőségekről, törlesztő részletről!

Előre is köszönöm segítségüket!
Üdvözlettel!
András

Kedves András!

Tulajdonrész kivásárlására lakáscélú jelzáloghitel igényelhető csak úgy, mint lakásfelújításra. A hitelkamatot és törlesztő részletet illetően tehát ugyanazon hitelkonstrukció vehető igénybe mindkét esetben.

Amennyiben a hitelcél a testvérei kifizetése, akkor a hitelkérelem elindításához adásvételi szerződés szükséges. Ebben kerül rögzítésre, hogy a testvérek mekkora összegért adják el Önnek tulajdonrészüket. Ez alapján a hitelnyújtó bank a vételárat a testvérek – adásvételi szerződésben rögzített – bankszámlájára utalja. Ebben az esetben tehát nem Ön rendelkezik az összeggel.

Lakásfelújításra akkor tud igényelni hitelt, ha a testvérek kifizetése már megtörtént. A tulajdonrészek készpénzből történő kifizetése is adásvételi szerződés alapján történik, de ebben az esetben a tranzakció az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg lebonyolítható. Ekkor azt kell megvárni, míg a földhivatalnál véglegesen bejegyzik az Ön tulajdonjogát és törlik a testvérekét. Ezt követően indítható a lakásfelújítási kölcsön.

A lakásfelújítási hitel igényléséhez költségvetést kell benyújtani az elvégezni kívánt munkálatokról. A hitel folyósítása nem mindig egy összegben történik, pénzintézettől és hitelösszegtől függően szakaszos folyósításra is sor kerülhet. Számlabemutatási kötelezettség szintén felmerülhet. Ez is bankfüggő. Van olyan pénzintézet, mely a költségvetés 50%-át számlával kéri lefedni, de van olyan bank is, amelyik nem kér számlát.

A hitel fedezete mindkét esetben a hitelcél szerinti ingatlan. A lakáshitelek törlesztő részletének online lakáshitel kalkulátorunkkal gyorsan és egyszerűen utánanézhet. Szakértőink készséggel állítanak össze Önnek személyre szóló díjmentes hitelajánlatot is, ehhez azonban online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Nekem csak 1 millió forintra lenne szükségem. Kérdésem az, hogy milyen hitelt érdemes felvennem? Ingatlanfedezet bevonásával vagy fedezet nélkül felvett hitellel járok jobban?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel, Karola