Milyen hitelre lennénk jogosultak, ha szocpollal és hitellel terhelt lakásunk helyett újat építenénk?

Tisztelt Hitelnet!

Építési hitellel kapcsolatban szeretném Önöket kérdezni, mivel építkezni szeretnénk. Nagyjából felvázolnám a helyzetet, amire megoldást keresnénk:
Én 35 éves vagyok, a feleségem 33. Két gyermekünk van (4 és 6 évesek). 2008-ban vásároltunk egy lakást (+ garázst) Debrecenben, amire forint alapú jelzáloghitelt (7.000.000 Ft), munkáltatói hitelt (1.300.000 Ft) és megelőlegező szocpolt 2 gyermekre (2.400.000 Ft) vettünk fel.

Jelenleg a jelzáloghitelből 5.500.000 Ft tartozás van hátra. A munkáltatóiból hitelből 500.000 Ft. Szeretnénk eladni a lakást (+ garázst), és építkezni szeretnénk. Számításaink szerint az ingatlanunkat kb. 14.000.000 Ft-ért tudnánk eladni. A telek amit kinéztünk 5.500.000 Ft – amit a jelenlegi ingatlanunk eladásából fedeznénk. Tehát 2,5 millió Ft maradna a telek megvásárlása után. Az építkezéshez még szükségünk lenne 9 millió forint hitelre.

Kérdésem, hogy kivitelezhető-e egyáltalán ez a gondolat?
A szocpollal ebben az esetben mi a helyzet?
Milyen hitelre lennénk jogosultak (piaci v. állami kamattámogatott), és milyen feltételekkel?

Válaszukat előre is köszönöm: Gábor

Kedves Gábor!

A vázolt helyzet alapján működhet az építési hitel. Ami kimaradt és lényeges információ lenne a finanszírozás szempontjából az az, hogy mekkora lenne az új ház építésének költségvetése. Azt tudni kell, hogy az építendő ház jövőbeni forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig vehető fel hitel tekintettel a háztartás jövedelmi helyzetére, de az újépítésű házak értékét ismerve az valószínűleg el fog bírni 9 millió forintos hitelt.

Alapesetben állami kamattámogatott és piaci kamatozású építési hitel egyaránt igényelhető. Az államilag támogatott hitel felvételéhez több szempontból is meg kell felelni. Az államilag támogatott építési hitelek esetén előírt feltételekről honlapunkon részletes leírást talál. Azt, hogy jelenleg melyik építési hitelt mekkora havi törlesztő részlet mellett kínálják a bankok, online lakáshitel kalkulátorunk segítségével számolhatja ki előzetesen.

A szocpol tovább vitele az új házra megoldható. A teljes összeg átjegyzésének feltétele, hogy legalább akkora értékű házat építsenek, mint amennyiért a támogatás igénybevételével vásárolt lakást eladják. Ez gyakorlatilag teljesülni fog, mivel nagyobb értékű lesz az építendő ház. A szocpol átjegyzésének menete ez esetben a következő: a lakás értékesítésekor a kapott támogatást egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetniük. Az építkezés befejezéséhez 3 év áll rendelkezésre. Amikor a ház felépül, akkor a használatbavételi engedély és a kincstár által kért egyéb dokumentumok benyújtását követően a kincstár visszautalja a szocpolt és intézkedik a szocpolt biztosító jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom új ingatlanra való átjegyzéséről.

Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatából megismerhetik az elérhető legkedvezőbb építési hiteleket. Ezt az igényt kérjük, online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével jelezze!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x