Tisztelt Szakértő!

Egyedülálló anyuka vagyok. 6 éves munkaviszonyom van és jelenleg is munkaviszonyban állok, de gyesen vagyok! Van 1 élettársam, akinek van 1 kisfia, de nem ő neveli.

Szeretnénk venni egy használt házat! Van lehetőségünk szocpolt vagy félszocpolt igényelni? Vagy akad számunkra kedvező hitellehetőség? Házasság vagy gyermekvállalás vagy hitel?

Nagyon köszönöm a válaszát!
Judit

Kedves Judit!

Használt lakás vásárlásához sajnos sem szocpol, sem félszocpol nem vehető igénybe. A szocpol a jelenleg érvényes kormányrendelet értelmében csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez igényelhető, használt lakásra nem. A félszocpol korábban ugyan igényelhető volt használt lakás vételárának kiegyenlítéséhez, de ezt a támogatási formát 2009-ben megszüntették. A félszocpolt azóta sem vezették be újra. A fentiek alapján tehát gyermekek utáni támogatást nem tudnak igénybe venni használt ház vásárlásához.

Élettársa gyermeke után új lakóingatlan megvétele esetén sem lennének jogosultak a támogatásra, ha a gyermek nem az élettársa eltartásában van. A szocpol új lakás esetén sem jár 1 gyermek után. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Vállalt gyermek után csak 40 év alatti házaspárok jogosultak a támogatás igénylésére.

Használt lakás vásárlására lakáscélú jelzáloghitelt vehetnek fel, melynek fedezeteként elfogadható a vásárolandó ház. A hitelfelvételnek azonban több feltétele is van. Az egyik legfontosabb az ingatlan- és jövedelemfedezettség. A jövedelemvizsgálat során a gyes csak kiegészítő jövedelemként vehető igénybe, vagyis gyes esetén Ön nem lehet a hitel adósa. Ha az élettársa rendelkezik legalább a minimálbér összegét elérő, minimum 3 hónapos munkaviszonnyal, akkor mellette a gyesből származó jövedelem is elfogadható piaci kamatozású lakáshitel felvételéhez. Állami kamattámogatású kölcsön igénybevételéhez nem elegendő a 3 hónapos munkaviszony, ehhez legalább 6 hónap szükséges.

A lakásvásárláshoz önerő is szükséges, mivel a ház forgalmi értékének – jogszabály alapján – maximum a 80%-a vehető fel. A maximálisan jóváhagyható hitelösszeget befolyásolja a ház területi elhelyezkedése és kettejük keresete. Ha szeretnék tudni, hogy adott feltételekkel mekkora összegű lakásvásárlási hitel felvételére van lehetőségük, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

A használt lakás vásárlásához nyújtott kölcsönök aktuális törlesztő részletéről előzetesen tájékozódjanak online lakáshitel kalkulátorunk segítségével. További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése