Jó napot kívánok!

A következő esetben szeretnék segítséget kérni. Rendelkezünk egy családi házzal, amit jelzálog terhel. Édesanyám az adós, édesapám az adóstárs, aki sajnos elhunyt. Édesanyám kilépett az életünkből, tehát nem foglalkozott és azóta sem foglalkozik a házzal és a hitellel. A hitelt felmondta a bank, mert édesapám halála után nem tudtuk fizetni. (Szabad felhasználású jelzáloghitel)

Jelenleg a ház tulajdonviszonya a következő: 1/2-e rész édesanyám tulajdona, a másik felét én, a kisöcsém, és a nővérem 2 kiskorú gyermeke örökölte. Sajnos elvesztettük a kisöcsémet, így az Ő részét édesanyám és én örököltük.

A kérdésem az lenne, hogyan tudnánk kivásárolni az édesanyám részét, hogy a felmondott hitele lekerüljön az ingatlanról? Vagy, ha ez nehezen megoldható egy vevő hogyan és milyen összegért vásárolhatja meg az ingatlant így, hogy felmondott hitel terheli? (A hiteltartozás kamatokkal kb. 1,5 M Ft, a ház forgalmi értéke kb. 7 M Ft)

Előre is köszönöm szépen a segítségüket!
Ivett

Kedves Ivett!

Ha Ön nem szerepel a felmondott hitelügyletben és adatai nincsenek a KHR negatív adóslistáján, akkor elvileg megvásárolhatják az édesanyja tulajdoni hányadát akkor is, ha az ingatlanra felvett jelzáloghitelt már felmondták. Ehhez adásvételi szerződés szükséges, melyben rögzítik édesanyja tulajdonrészének vételárát és - hivatalos banki igazolás alapján - a fennálló tartozás összegét is. Az a pénzintézet, amely Önnek lakáshitelt nyújt a tulajdoni hányad megvételéhez, a fennálló tartozást a hitelnyújtó banknak utalja, majd a kölcsön törlése után kaphatja meg édesanyja az eladási ár fennmaradó részét.

A tulajdonrész kivásárlásához az Ön részéről jövedelemigazolásra van szükség. Legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni a jelenlegi munkahelyen és a munkabérnek el kell érnie legalább a minimálbér összegét.

Mivel az ingatlan tulajdonosai között kiskorú gyermekek is vannak, ezért a hitelfelvételhez a gyámhivatal beleegyezését kell kérni. Előzetesen egy elvi engedélyt szokott adni a területileg illetékes gyámhatóság.

A tulajdonrész megvásárlása forint alapú, piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével történhet, melyek aktuális törlesztő részletéről honlapunkon tájékozódhat. Ha kitölti online adatlapunkat, Szakértőink személyre szabott hitelajánlatban fogják tájékoztatni az igényeinek megfelelő lakáshitelekről.

Amennyiben a felmondott hitelben Ön is részt vesz, akkor az Ön adatai is BAR listára kerültek már, ami kizár mindenféle hitelfelvételt. Ez esetben egy kívülálló személy vásárolhatja meg egyben mindannyiuk tulajdoni hányadát. Az ingatlan akkora összegért adható el, amennyiben Önök (eladó és vevő) megegyeznek. Az eladó ehhez akár állami kamattámogatású lakásvásárlási hitelt is igényelhet, melyről Szakértőink készséggel nyújtanak további felvilágosítást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése