Üdvözlöm Uram/Hölgyem!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan is működik ez a fajta segítség az első házat vásárló pároknak? Láttam itt egy hölgy kérdezte a 2 éves munkaviszonyt, ami minket is érint, ugyanis külföldön élünk, ahol már 7 éve be vagyunk jelentve főállásban.

Kérdésem az lenne, hogy ha az ingatlan 30 millió forintba kerül, de mi csak 20 millió forintot szánunk házvásárlásra, akkor a fennálló 10 millió forintot az állam “kipótolja”? Ez az összeg térítésmentes-e? Ha nem, hogyan történik a visszafizetés?

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Dávid

Kedves Dávid!

Új és használt ház vásárlásához egyaránt igényelhető gyermekek utáni vissza nem térítendő támogatás, vagyis CSOK. A 10 milliós CSOK-hoz legalább 2 éves TB jogvisony szükséges. A CSOK többi fajtájához megfelelő a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony. Ezt elegendő a támogatott személyek egyikének igazolni. EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható az igényléskor, de az érintett félnek vállalnia kell, hogy a támogatás folyósítását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Használt lakóingatlan esetén 1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után 1.430.000 Ft, 3 gyermek után 2.200.000 Ft, 4 vagy több gyermek után 2.750.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Új építésű lakóingatlan esetén 1 gyermek után szintén 600.000 Ft, 2 gyermek után 2.600.000 Ft 3 vagy több gyermek után 10.000.000 Ft összegű kedvezmény érhető el.

Az úgynevezett falusi CSOK keretében emelt összegű támogatás lesz elérhető legkésőbb szeptember elsejei hatállyal. Erről további részleteket IDE kattintva olvashat.

A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Az új lakásra vonatkozó előírásokról IDE kattintva tájékozódhat.

Arról, hogy a közeljövőben milyen további támogatási formák kerülnek majd bevezezetésre ITT és ITT olvashat.

Amennyiben az Önök által igénybe venni kívánt támogatás nem fedezi a hiányzó vételárrészt, úgy lakásvásárlási hitel felvételére is van lehetőség. Ezt jelzálog fedezete mellett nyújtják a bankok. Fedezként bevonható a vásárolandó ingatlan. Szintén július elsejétől már használt lakóingatlan vásárlása esetén is elérhető a maximum 10 millió forint összegű, 3% kamatú támogatott lakáshitel. Ennek jelenlegi feltételeiről IDE kattintva talál bővebb információt.

A további hitelfelvételi lehetőségekről, a havi törlesztő részlet összegéről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a további részletek ismeretében, online adatlapunk kitöltését követően. Fontos feltétel, hogy hiteligényléshez állandó bejelentett magyarországi lakcím szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Használt ház vásárlási lehetőség 2 gyerekkel?