Tisztelt Hölgyem Uram!

Meg szeretném kérdezni, hogy kaphatnék-e lakáshitelt, ha Svájcban élek, és dolgozom.
Amennyiben lehetséges, kérem tájékoztasson a feltételekről!

Köszönettel: István

Kedves István!

Svájcban élő és dolgozó lakásvásárlóként is igényelhet Magyarországon lakáshitelt. A hazai pénzintézetek – a kamatozás típusa alapján – kétféle lakáscélú jelzáloghitelt kínálnak. Az egyik a piaci kamatozású, a másik az állami kamattámogatású lakáshitel. Mivel ez utóbbinál az igénylőnek OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiadott igazolást kell benyújtania a legalább 180 napos biztosítási jogviszonyáról, amit az OEP külföldi munkavállalók esetében nem tud kiadni, ezért Ön a piaci kamatozású lakáshitel felvételére lehet jogosult.

A piaci kamatozású lakáshitel kamatának mértékét az aktuális piaci és gazdasági viszonyok határozzák meg, míg államilag támogatott hitel esetén a havi törlesztő részlet megfizetéséhez az állam kamattámogatást nyújt a futamidő első 5 évében. Ennek köszönhetően ez utóbbi hiteltermék sokáig kedvezőbb volt a piaci lakáshitelnél. Jelenleg azonban a piaci kölcsön kamata a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenésének köszönhetően egyre kedvezőbb. Támogatott hitelnél ugyanis van egy bizonyos minimum szintje az ügyfél által fizetendő kamatnak, míg piaci hitel esetében ilyen nincsen, ezért a kamatcsökkentés következtében a piaci konstrukció kamata is automatikusan csökken.

A lakáshitelek maximum 35 éves futamidőre vehetők fel oly módon, hogy az igénylő életkora a futamidő végén nem haladhatja meg a 70. életévet. Hosszú futamidőre felvett hitel esetén minden pénzintézetnél lehet élni az elő-, illetve végtörlesztés lehetőségével.

A lakásvásárlási hitelt forint alapon nyújtja valamennyi pénzintézet. Az igényléshez 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást kell benyújtani. Alkalmazottak esetén ez munkáltatói igazolást és – bankszámlára érkező munkabér esetén – utolsó 3-6 havi bankszámla kivonatot jelent. Néhány pénzintézet külföldi munkavállalás esetén – amennyiben van – kérheti a munkavállalói engedély és munkaszerződés magyarra történő hiteles fordítását. Nem bankszámlára érkező munkabér esetén pedig az illetékes adóhivataltól kérhetnek jövedelemigazolást.

Ami még lényeges a lakáshitelekkel kapcsolatban az a finanszírozási arány és önerő kérdése. Jogszabályi előírás alapján a lakáshitel összege nem haladhatja meg a vásárolni kívánt lakás forgalmi értékének 80%-át. Minimum 20% önerőre tehát minden esetben szükség van. Továbbá a bankoknak saját finanszírozási arányaik is vannak, melyeket az adott lakás területi elhelyezkedése, állapota, illetve a hiteligénylő jövedelmi helyzete alapján határoztak meg. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mindezek figyelembevételével a lakás piaci értékének körülbelül az 50-75%-a érhető el.

A hitelösszeg és futamidő megadásával honlapunkon Ön is gyorsan és egyszerűen utánanézhet a piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletének.

Javasolnánk Önnek, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a lakásvásárlás további részleteinek ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban tudják Önt tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról, a legkedvezőbb törlesztő részletekről és a hitelfelvétel járulékos költségeiről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó estét?
Érdeklődni szeretnék, hogy Svájcban élek, de vehetnék fel Magyarországon hitelt?

Halló,
59 éves vagyok. Svjácban élek. Keresetem (stabil állás): 160K CHF/évi. Szeretnék venni egy lakást Budapesten hitelre kb. 50M-60M Ft-ért. Ki akarnam adni, szóval ez befektetés lenne. Magyar/Német állampolgár vagyok. Én befektetném kb. 20M – saját pénzemet.
Tudná a hitelt organizálni nekem a bankkal?
Mennyi a kamat, milyen hosszú időre tudok kölcsönt venni (a korom miatt)?
Tisztelettel
Johann

Még egy kérdésem lenne, ha befizetem az OTP bankba a jelzáloghitelemhez az értékbecslési díjat, akkor már biztos, hogy meg kapom a kölcsönt, vagy ez lehet rizikós, elveszíthetem a költséget?