Tisztelt Hitelnet!

A szocpol csak új ház építésére, illetve útépítésű lakásra használható fel, de a kérdés, hogy létezik-e olyan újépítésű lakás, amely 15 millióért vásárolható? Mert ugye ennyi a meghatározott maximum az államilag támogatott hitelben.

Amennyiben mégis van olyan ingatlan, ami megfelel a követelményeknek, mekkora törlesztőrészletre lehet számítani maximális futamidő mellett?
Milyen magas jövedelemigazolásra van szükség?

Köszönettel.
András

Kedves András!

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) Kormányrendelet értelmében a kamattámogatott hitel összege új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 12,5 millió forint lehet, amennyiben az új lakóingatlan Budapesten vagy megyei jogú városban található, s maximum 10 millió forint, ha egyéb településen valósul meg az építkezés vagy a vásárlás.

Továbbá a telekár nélkül számított, ÁFA összegét tartalmazó építési költség, illetve vételár a fővárosban és a megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb településeken pedig a 20 millió forintot.

A szocpol szempontjából pedig a következő előírásnak kell megfelelni: Építkezés esetén az ÁFA nélkül, a lakóingatlan teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alap területére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem lehet magasabb, mint 300 000 Ft, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft.

Azt azonban tudni kell, hogy az új lakás forgalmi értékének vagy az építendő ház jövőbeni értékének legfeljebb a 80%-a finanszírozható hitelből. Amennyiben nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után igényelnének megelőlegező szocpolt, akkor a támogatás összegének is bele kell férnie a 80%-os finanszírozási arányba, mert a gyermekek megszületéséig a megelőlegező szocpol kölcsönnek számít. Mindezt figyelembe véve tehát az építkezéshez illetve a vásárláshoz önerőre is szükség van.

Az elvárt saját erő mértéke több tényezőtől is függ. Meghatározó a lakóingatlan területi elhelyezkedése, az igénylők rendszeres, igazolt bevétele, megélhetésre fordított havi kiadások összege, stb. Azt, hogy számszerűsítve mennyi készpénzre van szükség, illetve mekkora összegű jövedelmet kell igazolni, a konkrét hitelügylet ismeretében tudják Hitelszakértőink meghatározni. Ehhez további információkra lenne szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Ezt követően személyre szóló, díjmentes hitelajánlat formájában tudunk tájékoztatást adni a támogatott hitellehetőségekről!

A várható törlesztőrészlet összegéről addig is online Hitelkalkulátorunk segítésével tájékozódhat. A kalkulátorban Önnek kell megadni a hitelösszeget, (ami kamattámogatott kölcsön esetén maximum 12,5 illetve 10 millió forint lehet) majd kiválasztani a hitelcélt és a futamidőt. A lakáscélú jelzáloghitelek maximális futamideje 35 év, figyelembe véve, hogy az adós a hitel lejáratakor nem lehet 70 évnél idősebb. Ugyanakkor tudni kell, hogy a kamattámogatás a futamidő első 20 évében jár.

A szocpoligénylés feltételeiről bővebben IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy egy 2012. nyarán építési engedélyt kapott, új építésű ingatlan megvásárlásakor jogosult vagyok-e állami kamattámogatásra illetve LÉK/szocpol igénybevételére, ha:
– az ingatlan Budapesten van
– az építő egy magánszemély, aki nem számlaképes
– a vételár: 29 m Ft, amelyből a telek 9 m Ft, az ingatlan 20 m Ft
– egyéb feltételeknek megfelelünk (korábban még nem részesültünk támogatásban; életkorunk megfelelő; 3 gyermekünk van; jelenleg nincs lakástulajdonunk és egyéb haszonélvezeti jog; nincs köztartozásunk; stb.)
Köszönettel:
Péter

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e önerő kamattámogatott használt lakás vásárlása esetén? Meg kell-e, hogy bejegyzett házastársak legyünk? Meg van egy kislányunk, rá fel lehet venni a szocpolt? És a szocpolt be lehet-e számítani önerőnek?
Előre is köszönöm.