Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel építkezés előtt állunk. Ha minden jól alakul szeptemberben tudjuk elkezdeni, melyhez hitelt is szeretnénk felvenni. Várandós nem vagyok és még gyermekünk sincs, a közeljövőben szeretnénk.

Szeretném kérdezni, hogy a hitelelengedés a csok támogatás keretein belül felvett hitelre is érvényes?
Vagy csak ingatlan célú jelzáloghitelre?
Több alkalommal is igénybe vehető a jelzáloghitel elengedés? (olyan esetben értve, hogy szeretnénk 2 gyermeket, egyikük 12 hetes magzati korától eltörlik az 1 M Ft-ot a hiteltartozásunkból)?

Továbbá amennyiben még áll fenn tartozásunk a 2. gyermekünk 12 hetes magzati korától, ismét kérhető az 1M Ft-os elengedés?

Arról értesültem, hogy a hitelfelvétel, illetve helyesebben a hitelszerződés aláírása meg kell, hogy előzze a magzat 12. terhességi hetét? Jól tudom?

Mindeközben nyilván a hitelelengedés jogszabályait változtathatják, amit mi adott feltételekkel, adott időpontban aláírunk az is módosulhat egy későbbi jogszabályi törvényi változtatással?

Szíves válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel Eszter!

Kedves Eszter!

Kétféle támogatás esetén is beszélhetünk hitelelengedésről. Az egyik a babaváró hitel, a másik a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatás. Az előbbiről IDE, utóbbiról IDE kattintva talál bővebb információt.

A babaváró hitel esetében maximum 10 millió forint vehető fel. Az összeg szabad felhasználású, építkezéshez is felhasználható. A 2019. július 1. után született első gyermek után még nincs hitelelengedés, viszont a kölcsön kamatmentes marad a futamidő végéig. A 2. gyermek születésekor a bank elengedi a fennálló tartozás 30%-át. Harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

Ezzel szemben a tartozáscsökkentő támogatás meglévő lakáshitelből (akár CSOK hitel esetén is, illetve 2017. november 14. előtt felvett szabad felhasználású jelzáloghitelnél is) írható jóvá. Az első gyermek után nem igényelhető tartozáscsökkentés. A 2019. július 1. után született második gyermek után 1M Ft, a 3. gyermek után 4M Ft, és minden további gyermek után 1-1M Ft igényelhető, mely a hitel csökkentésére fordítható.

A várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata után már igénybe vehető mindkét támogatás. Tartozáscsökkentő támogatás esetén a lakáshitel szerződés – melyből jóváírásra kerül a támogatás – aláírása meg kell, hogy előzze a gyermek születését.

Mindig az adott jogszabály rendelkezik arról, hogy az éppen hatályos előírások mire vonatkoznak.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb építési hitelekről is. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Azután érdeklődnék, hogy pár hete megszületett 2. gyermekünk és szeretnénk igénybe venni az 1 millió Ft hitel elengedést. Utána viszont terveink szerint a mostani ingatlant, amin lévő hitelbe használnánk a támogatást, szeretnék 1-2 éven belül eladni és másikat venni.
Erre van lehetőségünk? Ilyen esetben nem tesz az állam jelzálogot a lakásra?
Köszönöm.

Üdv.
Érdeklődnék, hogy a hitel elengedés akkor is lehetséges, ha csokot vettünk fel a hitel mellé egy magzatra és bevállaltunk még egy gyermeket? Ha megszülteik a második gyermek, rá igényelhető?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Ha egyedülállóként szeretném igényelni a tartozáscsökkentő támogatást, (megvan a bírósági végzés, hogy a gyermekek nálam vannak elhelyezve), akkor probléma, hogy a gyerekek apjával még közös a lakcímünk papíron?
Köszönettel: Hajnalka

Üdv.
Azután érdeklődnék, hogy van egy babaváró hitelünk. Sajnos én most táppénzre kerültem hasnyálmirigydaganat miatt. Nem tudni mi lesz a következőkben. Még ha fel is gyógyulnék, akkor se hiszem, hogy vállalnánk egy vagy több gyereket.
Ilyenkor lehet esély valamilyen elengedésre?

Tisztelt Hitelnet.
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy meglévő 2 gyermekünk után mi már igénybe vettük a Csokot. Most 2020-2021-ben született még 2 gyermekünk.
Kérdésem az lenne, hogy utóbbi 2 gyermekre esetleg kapnánk hitel elengedését abban az esetben is, hogy az egyik 2020-ban született és lejárt a 60 nap a kérelem benyújtásához?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Első gyermekünk 2017.12.31-én született, második pedig 2021.04.21-én
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2M forint szabad felhasználású hitelt lehet-e felvenni? És ha igen, vonatkozna-e ránk az 1M forint elengedése?

Tisztelt hitelnet!
Kérdésem a következő lenne a tartozás csökkentő támogatásról.
A feleségem nevén van az ingatlan, amire a vásárláskor a hitelt felvettük, de anyósom az adóstárs, tehát kritérium-e, hogy én legyek az adóstárs ebben a helyzetben?

Üdvözlöm!
Szeretnénk igénybe venni a tartozáscsökkentő támogatást. Két meglévő gyermekünk van (2015-ben és 2017-ben születtek) és most várjuk a 3. babát, feleségem 15 hetes. CSOK hitelünk van, melyet új ház építésére vettünk fel 2017-ben.
A kérdésem az lenne, hogy a 4 millió tartozáscsökkentőt csak a 3. gyermek megszületését követően utalják a hitelszámlára, vagy az igénylés után? Az igénylés előtt a CSOK-ot folyósító banknál jelezni, igazolni kell a babavárás tényét?
Köszönettel,
Béla

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha mostanában veszek fel lakáscélú kölcsönt, és azután születik meg a 3. és 4. gyermekem, akkor is él-e még ez a gyerekenként 1M Ft-os elengedés a hitelből?
Köszönöm szépen!
Anikó

Üdvözlöm!
12 hetes magzatra utalnak támogatást vagy megvárják a gyermek születését?
Válaszukat köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretnénk igénybe venni a jelzáloghitel támogatást. Első gyermekünk 2018 októberében született, második gyermekünk most 6 hetes magzat, február végén lesz 12. hetes. Jelenlegi lakásunkon van hitel, de április végén költözünk az új lakásba, amire szinten vennénk fel hitelt. Viszont a mostanit megveszik és az eladás előtt végtörlesztenénk.
Az lenne a kérdésem, hogy a legjobb vagy, hogy lehetséges, ha megvárjuk a február végét és utána igénybe vesszük a jelenlegi lakásunkra a támogatást vagy az új hitelébe fogjuk igénybe venni, amit majd február elején veszünk fel. Első esetben okoz-e gondot, ha az adás vételi szerződés dátuma megelőzi a támogatás felvételét?
Második esetben gond-e, ha olyan hitelre veszünk fel támogatást, amikor már a magzat betölti a 12 hetet.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Gábor

Üdvözölöm.
3 gyermekünk van a legkisebb 2017 januárjában született,ha vállalunk még 1 babát mennyi hitelelengedésre vagyunk jogosultak?4 millió vagy 1 millió?Köszönöm segítségüket.

Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne: Nekem van egy 2019-ben született kislányom. Most a második gyermekemmel 14 hetes várandós vagyok. Ez a támogatás személyi kölcsönre is vonatkozik? 1 éve vettem fel.

Tisztelt Hitelnet!

Nem igazán világos számomra a fent említett jelzáloghitel elengedés feltételei. Amennyiben már kismama vagyok, de nincs jelzáloghitelünk, ám szeretnénk kihasználni a lehetőséget, akkor a gyermek megszületése előtt még igényelhetünk? A 3. gyermek nyáron fog megszületni. Ilyen esetben ha veszünk fel addig hitelt, járna az állam által kínált hitelelengedés? Ha igen, milyen összegű? Illetve ha a gyermek nem Magyarországon fog megszületni, abban az esetben járna-e?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet!

Csak a második gyermeknek kell 2019. Július 01 után születnie vagy mindkettőnek?
Másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha jövőre vennénk egy lakást babaváró + csok + csok-hitellel, majd ezt követően születne meg a második gyermek, akkor az 1 millió forintos hitelengedést lehet érvényesíteni a csok-hitelből?

Tisztelt Hitelnet!
Idén májusban felvettünk 5 millió forint lakáshitelt az OTP Banktól felújításra. A bank ezt az összeget 3 részletben utalja ki. Az első 50%-ot (2,5 M Ft) július 3-án utalta ki. A következő 40%-ot (2 M Ft) azután utalta, miután az értékbecslő megállapította, hogy a felújítás elérte az 50%-os készültséget. Ez az utalás szeptember 30-án történt. Az utolsó 10%-ot (0,5 M Ft) pedig a 100%-os készültség után fogja utalni, ez várhatóan novemberben lesz. A 3. gyermekünk közben augusztus 28-án megszületett. Az új szabályok értelmében az igénylésemet 60 napon belül be kell jelentenem.
A kérdésem az, hogy meg fogjuk-e kapni a támogatást, ha még csak a hitelösszeg 90%-a (4,5 M Ft) került kiutalásra?
A másik kérdésem is ezzel kapcsolatos: olvastam, hogy a 60 nap még maximum 120 nappal meghosszabbítható akadályoztatás esetén.
Ennek mi a feltétele?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet !

Feleségem és én közös babát várunk januári születéssel. Ellenben feleségemnek az előző kapcsolatából ( nem voltak házasok ) 3, 10 év alatti gyermeke van. A kormányrendelet szerint, ha a baba születése előtt lesz jelzálog alapú ingatlanhitelünk, 4 millió forint támogatásban részesülünk.
Kérdésem az, hogy a támogatás igényléséhez a formanyomtatványon milyen lakcímmel kell rendelkeznünk. Jelenleg a párom és a 3 vér szerinti gyereke egy közös lakcímmel rendelkezik, míg én is egy adott lakcímmel. Több, mint 1 éve lakunk közös albérletben, viszont ez egyelőre nincs bejegyezve sehol. A hitelelengedéshez szükséges – e az állandó lakcím változás bejelentése az albérletbe vagy ideglenes is elég ?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 2014-ben felvett szabad felhasználású jelzáloghitelt a 3. baba érkezésével elengednek abban az esetben, ha a ház amire a jelzálogot felvettem 1/1 tulajdonban az én nevemen van, de haszonélvezeti joguk van benne a szüleimnek? Viszont nem adóstársak!
Valamint probléma lehet, hogy a párommal nem vagyunk sem házasok, sem bejegyzett élettársak? A lakcímünk egyezik.
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődnék, ha használt lakás vásárlásra vettünk fel CSOK-ot 2 gyermekre 2018-ban, illetve jelzáloghitelünk van. 2020 januárjában született második gyermekünk.
Mennyi támogatásra vagyunk jogosultak?
Illetve, ha születne még egy gyermek?

Azt szeretném kérdezni, hogy a jelzálog-hitel elengedés 3. gyermek esetében csak személyesen nyútható be, vagy online is el lehet indítani ügyfélkapun keresztül? Illetve a szükséges dokumentumokat honnan lehet esetleg megszerezni, letölteni, mert semmilyen internetes keresséssel, nem jutottam sehová.
Elóre is köszönöm a segítséget és a válaszukat.
Nóra

Tisztelt Hitelnet!
2020 -ban felvett jelzálog alapú lakásfelújítási hitelnél kérhető e a 2020.12 hónapban születendő harmadik gyermek után a jelzálog hitel elengedés?

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermek mellett 2019 novemberében CSOK hitelt vettünk fel. Érdeklődnék, hogy 2021 januárjában érkezik a 4. gyermekünk, mekkora jelzáloghitel-elengedésre leszünk jogosultak?
Váalszuklat előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
2017 nyarán vettünk fel jelzálog alapú lakáshitelt. 2018 nyarán igénybe vettük az 1 millió forintos támogatást a 4. gyermekünk után, aki 2018 szeptemberében született meg. Az 5. babánk éppen úton van.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora jelzáloghitel-elengedésre vagyunk jogosultak?
Köszönettel:
Tamás

Kedves Hitelnet,
a segítségüket kérném az alábbi kérdésben.
Első gyermekünk tavaly májusban született, a tesó úton van. Van fennálló jelzáloghitelünk, 5 és fél év van hátra, picivel M felett van a teljes tartozás. Betöltött 12 hét után jogosultak vagyunk csökkenteni a fennálló tartozásunkat 1 M Ft-tal. Ha ez sikeresen megtörténik, akkor a maradék 2M Ft-ot végtörleszthetem az elengedés után felvett Babaváró hitellel? Vagy a kettő üti egymást? A futamidő így hosszabb lenne fél évvel, mivel a Babavárónál 6 év a minimum, de a piaci hitellel szemben a 0%-os babaváró jobb megoldásnak tűnik.
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdv,
Gábor

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy élhetek-e a hitelelengedéssel, ha mint egyedülálló igénylem, első gyermekem 2013-ban, a második 2016-ban, a harmadik a pocakban. A ház 1/1 tulajdonban az enyém amin a hitel van, de édesapám az adóstársam.
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak leszünk-e feleségemmel a hitelcsökkentésre. Van 3 gyermekünk: 2006-ban, 2009-ben, 2011-ben születtek. Úton van a 4. gyermekünk. Júniusban lesz 12 hetes a magzat.

Tisztelt Hitelnet!
Beadtuk jelzáloghitel könnyítés kérelmünket magzatra. Az ügyintéző levele alapján 04.23-án kapta kézhez, azonban 04.22-én megszületett gyermekünk (hamarabb érkezett egy héttel). Ilyen esetben, hogy semmilyen irata nincs a gyermeknek meg, várni kell és újra beadni a kérelmet?
Köszönöm válaszát előre.

Tisztelt Hitelnet! 2012 ben született első gyermekünk. Most úton van a második. Jogosúltak vagyunk az 1 millió hitelelengedésre?

Kedves Hiteltnet!
Van három gyermekünk akik 2010,2011,2013-ban születtek visszamenőleg lehet igényelni valamilyen elengedést a 2018-ban lakáshitelünkből?Azt olvastam valahol,hogy 1M forintra jogosultak lehetünk.

Tisztelt Hitelnet!
Idén 2020-ban tervezünk falusi Csok-hoz hitelt felvenni. Igényeltünk babavárót is. Azt szeretném megtudni, élhetünk-e a későbbiek folyamán a 4 milliós hitelelngedéssel? Gyermekeink 2011-ben, 2015-ben, 2018-ban születtek és a 4. reményeink szerint 2021-ben fog.
Köszönettel: Andrea