Egy-egy hitel biztosítéka tekintetében meg kell különböztetni az ingatlanfedezet bevonása nélküli személyi kölcsönt és a jelzáloghitelt.

Jelzáloghitelek esetén a legalapvetőbb fedezetet az ingatlan jelenti. Erre a hitelnyújtó pénzintézet jelzálogot jegyeztet be annak érdekében, hogy a kölcsön nemfizetése esetén a hiteligénylő számára folyósított kölcsönösszeget, valamint annak kamatait és egyéb járulékos költségeit visszakaphassa, ha végrehajtási eljárás során az ingatlan értékesítésére sor kerül.

A fedezetül elfogadható ingatlannal szemben támasztott követelményeket az egyes pénzintézetek határozzák meg. Ilyen fontos szempont például az ingatlan típusa és értéke, az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogok, a fedezetként elfogadható ingatlanok száma.

Nem elegendő azonban a megfelelő ingatlanfedezet bevonása, hanem előírás, hogy az ingatlan érvényes vagyonbiztosítással rendelkezzen, melyben biztosítva van az épület. Ingóság biztosítás önmagában nem fogadható el. A biztosítási összegnek el kell érnie az adott bank által meghatározott összeget, amelynek minimuma a felvett hitel összege, vagy az értékbecslésben megjelölt hitelbiztosítéki érték.

Ha a fedezetül bevont ingatlan még nem rendelkezik biztosítással, akkor folyósítási feltétel annak megkötése, illetve a biztosítás adott pénzintézetre történő engedményezése. A biztosításengedményezés azt a célt szolgálja, hogy ha az ingatlant – vagyis a hitel visszafizetésének biztosítékát – valamilyen kár éri (tűz, víz, elemi kár), akkor a biztosító társaság a biztosítási összeget a hitelnyújtó intézetnek a fennálló tartozás erejéig kifizesse az ügyfél helyett.

A vagyonbiztosításon kívül a kölcsönnyújtó pénzintézetek a hitelbírálat során bizonyos esetekben hitelfedezeti biztosítás megkötését is előírhatják. A hitelfedezeti biztosításnak több fajtája létezik. Van, amelyik egy esetlegesen bekövetkező haláleset, rokkantság, vagy akár keresőképtelenség illetve munkanélküliség esetére fedezi a bank felé fizetendő kölcsöntartozást. A hitelfedezeti biztosítás nem minden esetben kötelező, de az ügyfél kérésére általában megköthető. A hitelfedezeti biztosításnak van díja, melynek fizetésére kétféle lehetőség is kínálkozik. Az egyik fajtája a havi díjas biztosítás, melynek megfizetése a havi törlesztő részlet kiegyenlítésével egyidejűleg történik. A másik lehetőség az egyszeri díjas biztosítás, mely a folyósítást követően a futamidő elején fizetendő.

Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön esetén hitelfedezeti biztosítás szolgálhat a kölcsön fedezetéül.

Amennyiben további kérdése van a hitelek lehetséges biztosítékaival kapcsolatban vagy bármely hiteltémában, keresse a Hitelnet irodáit személyesen, telefonon vagy e-mailben. Kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szabad felhasználású jelzáloghitelt fel tudnék-e venni lakásvásárlásra úgy, hogy a fedezet az a lakás legyen, amit meg szeretnék vásárolni? Ez egy megyeszékhelyen lévő 5 millió Ft-ért kínált lakás, aminek a piaci értéke szerintem meghaladja ezt az összeget.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Kérem, legyen szíves tájékoztasson arról, felvehetek-e jelzáloghitelt (2008-ban épült) könnyűszerkezetes építésű családi házunkra, mert az egyik bank a könnyűszerkezetes építési módot kizáró tényként jelezte, annak ellenére, hogy a házat generálkivitelezővel építtettük, természetesen építési engedélyezéssel.
Köszönettel várom válaszát!

Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnék felvenni,munkáltatói igazolás nélkül(5M Ft önerőm van,a ház 5,5M Ft-ba kerül)1,5M Ft-ra lenne szükségem,mert felszeretném újítani stb. 15 évre szeretném a hitelt,melyik hitelintézetnél lehetséges? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!Párom anyukájának van egy háza,férje meghalt ás a férje után két nem vér szerinti örököse.A ház fele az övé,fele az örökösöké,de a haszon élvezet az egész házra őt illeti haláláig.Kérdésem:Jelzálogot tetethet-e az egész házra?Viki

T. Szakértő !
A fiamnak van egy örökölt félgarázsa , azt szeretnénk tudni erre lehet-e felvenni jelzáloghitelt?
Üdv : Beyerné