Tisztelt Szakértő!

A lakáslízing kérdése iránt érdeklődök, és elsősorban azt kérdezném, hogy milyen előnyökkel járna, ha Euró alapon igényelném azt. Úgy tudom, hogy ez esetben jóval több önerő szükséges hozzá, tehát nem értem, miért is érné meg az Euró alapú lakáshitel. Miért választana akkor bárki is euró alapú lakáslízinget?

A lakás vételára, amit én vásárolni szeretnék 8,2 millió Ft. 3-4 millió forint önerővel is rendelkezem, de ha lehet, ebből meg szeretnék tartani valamekkora összeget a lakás felújítására is. Mit tudnának ezek alapján javasolni nekem? Melyik lehetőség lenne így számomra a legkedvezőbb?

Elég tájékozatlan vagyok a témában, de mindenképpen szeretnék részletesen rálátni, mielőtt döntést hozok.

Köszönöm a tájékoztatást.
Adél

Kedves Adél!

Euró alapú lakáslízing esetén valóban kisebb a finanszírozási arány, mint forint alapú lakáslízingnél. Míg euró alapon a lízingelendő lakás forgalmi értékének maximum a 65%-a vehető fel, addig forint alapú finanszírozás esetén ez a mérték 80%. Ez valóban azt jelenti, hogy euró alapon több önerőre van szükség.

Ami miatt az euró alapú lakáslízing kedvezőbb, az a kamat. Az euró alapú lakáslízing kamata ugyanis lényegesen alacsonyabb, mint a forint alapú konstrukcióé. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy míg a magasabb kamatláb mellett elérhető forint alapú finanszírozásnál a lízingbevevő nincs kitéve az árfolyamkockázat veszélyének, addig euró alapon számolni kell az árfolyam ingadozásából adódó lízingdíj emelkedéssel.

Mindet összevetve tehát nem biztos, hogy előnyösebb az euró alapú lakáslízing. Aki esetleg euróban szerzi a rendszeres jövedelmét és a törlesztés devizanemeként az eurót válassza, az kizárhatja az árfolyam ingadozást, s annak előnyös lehet a euró lakáslízing.

A lakáshiteleket tekintve nincs lehetőség euró alapon történő hitelfelvételre. Lakáshitelt a pénzintézetek kizárólag forint alapon nyújtanak.

Ha arra kíváncsi, hogy az Ön lehetőségeinek és igényeinek megfelelően melyik a legkedvezőbb finanszírozási mód és törlesztő részlet, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s ez alapján Szakértőin személyre szabott, díjmentes ajánlatot fognak összeállítani Önnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése