Lakáskölcsön többféle hitelcélra is igényelhető, például felújításra, korszerűsítésre egyaránt. Felújítási munkálatokról akkor beszélünk, ha egy ingatlan esetében elérkezett a festés ideje, a hideg-, és melegburkolatok, esetleg a radiátorok cseréje vált szükségessé, vagy konyhánkat szeretnénk újjávarázsolni. Ha mindezen terveket banki hitel segítségével szeretné megoldani, akkor igényeljen kölcsönt felújításra!

A felújítási kölcsön elindításához költségvetésre van szükség, mely tartalmazza mindazon munkálatokat, melyeket Ön szeretne elvégezni. Ezeket tételesen meg kell nevezni, feltüntetve az elvégzéséhez szükséges anyagmennyiséget és a várható munkadíj összegét. Maximum akkora összegű felújítási kölcsön igényelhető, mint amekkora összeget a költségvetés kitesz.

A felújítási kölcsön maximumát azonban nem csupán a költségvetés összege határozza meg, hanem az igénylő jövedelmi helyzete és a felújítás fedezetéül szolgáló ingatlan értéke is. Mindezek mellett figyelembe kell venni a felújítási jelzáloghitelekre vonatkozó jogszabályi korlátot:

Felújításra piaci kamatozású lakáskölcsön igényelhető, melynek devizanemét szintén jogszabály rögzíti:

A piaci kamatozású felújítási hitel előnye, hogy nincsen jogszabályban rögzített számlabenyújtási kötelezettség, a számlák szükségességét a pénzintézetetek egyénileg határozzák meg. Van olyan bank, amely a költségvetés 50%-át számlával kéri lefedni, de van olyan is, amelyik eltekint a számláktól.

Ha Ön olyan felújítási munkálatokat kíván elvégezni, melyek növelik az adott ingatlan komfortfokozatát – például nyílászárók energiatakarékosra történő cseréje, tetőcsere, közművek bevezetése, fűtéskorszerűsítés, stb. – akkor korszerűsítésről beszülünk, melyre állami kamattámogatású lakáskölcsön is igényelhető.

A támogatott korszerűsítési kölcsön igényléséhez szintén szükség van költségvetésre, azonban a maximális hitelösszeg nem haladhatja meg az 5 millió forintot. Ez jogszabályi előírás. Továbbá fontos, hogy az állami kamattámogatott korszerűsítési hitel igénylőjének nem lehet lakóingatlan tulajdona a korszerűsítendő ingatlanon kívül, néhány kivételtől eltekintve. (Az erről szóló részletes leírásunkat honlapunkon megtalálja.)

Akár felújításról, akár korszerűsítésről van szó lényeges a BAR lista kérdése. Aktív státusz esetén egyetlen hitelcél sem finanszírozható. Ha Ön passzív bárlistás, akkor az alábbi feltételekkel igényelhet felújításra kölcsönt:

A felújítási és korszerűsítési kölcsönök aktuális törlesztő részletét Hitelkalkulátorunkkal Ön is kiszámolhatja. Amennyiben személyre szóló felújítási hitelajánlatot szeretne kapni, kérjük, küldje el ajánlatkérését:

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése