Milyen banki költségekkel kell számolni egy lakáshitelnél?

Üdv!

Érdeklődnék, hogy milyen banki költségekkel kell számolni egy lakáshitelnél? Első lakás lesz, 35 év alatt vagyok. Vályogház, de van alapja, fedezetként elfogadható-e? Ez lesz a vásárolandó ház is egyben. Nincs más ingatlan és adóstárs sincs.

Előtörlesztés milyen díjjal lehet? Lakáscélú megtakarítás, nem lakáskassza (munkahelyi juttatás) jár le 2017-ben, kb. 1,5 millió.
Másodállásban vállalkozó vagyok. A munka mellett azt is figyelembe veszik mint jövedelmet? Hogyan igazolom?

Várom válaszukat.
Lajos

Kedves Lajos!

Lakásvásárlási hitel esetén – közvetlenül a hitelfelvételhez kapcsolódóan – az alábbi díjakkal kell számolni: értékbecslés (kb. 30 ezer Ft), közjegyzői okiratba foglalás (kb. a hitelösszeg 0,5-1%-a), folyósítási jutalék (a hitelösszeg 1-2%-a), földhivatali díjak (jelzálogbejegyzés: 12.600.- Ft, tulajdoni lap: 6250.- Ft, elektronikus úton lekért tulajdoni lap másolat: 3.600.- Ft). Ezen felül – nem banki költségként – az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd munkadíja, valamint a lakástulajdon-szerzés illetéke merül fel.

Az ingatlan értékétől függően vályogház is elfogadható fedezetként. A vételár kiegyenlítéséhez azonban saját erő is szükséges, mivel a ház 100%-ban hitelből nem finanszírozható.

Az előtörlesztési díj pénzintézetektől függően változhat, azonban mértéke nem haladhatja meg a vonatkozó jogszabályban rögzített mértéket, amely a tőke legfeljebb 2%-a. Az aktuális előtörlesztési díjakat az egyes bankok Hirdetménye tartalmazza.

A vállalkozói másodállásból származó jövedelem is figyelembe vehető hitelbírálat során. Ennek igazolása NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által kiállított jövedelemigazolással történik, továbbá szintén a NAV által kiállított dokumentummal kell igazolni, hogy nincsen adótartozása.

A jelenleg elérhető legjobb törlesztő részleteket néhány kattintással megtekintheti lakáshitel kalkulátorunkban.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Ingatlanvásárlás előtt állok és azt szeretném megtudni, hogy az adásvételi szerződést követően mennyi közjegyzői díjat kell kifizetni, ha a vételár 4.700.000 Ft.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x