Kedves Hölgyem, Uram!

Jelenleg egy szegedi társasházi lakásban élünk, amit kis családunkkal kezdünk kinőni. Szeretnénk hamarosan elköltözni egy családi házba. A lakásunkat kb. 16M Ft-ért tudnánk eladni, van egy garázsunk is amit kb. 2.5M Ft-ért lehetne eladni, valamint van kb. 5M Ft megtakarításunk és igénybe vehetnénk a csok-ot két gyermek után. Sajnos nem nagyon találunk olyan használt családi házat, amibe nagyobb felújítás nélkül szívesen beköltöznénk, ezért három dologban gondolkoznánk, csak nem tudjuk van-e realitása.

a.) Beruházótól kulcsrakészen megvásárolható újépítésű magánház, sajnos elég borsosak az árak, legalább 10-15 M Ft hitelt kellene felvennünk, csak a gondunk, hogy nem ott építenek házakat ahol szeretnénk lakni.

b.) Házépítés, telket kellene vennünk amire lehetne építkezni, a telkek 8-12M Ft-ba kerülnek a környékünkön, a készpénz megtakarításunk viszont nem elég a telekvásárlásra.

c.) Egy felújítandó magánház megvásárlása, felújítása.

A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan pénzügyi megoldás, amivel anélkül, hogy el kellene adnunk minden ingatlanunkat, akár házépítésbe, vagy felújításba bele tudnánk kezdeni úgy, hogy ne kelljen addig kiköltöznünk, míg nincs kész az új, vagy a felújított, illetve milyen hiteleket lehetne igénybe venni a céljainkhoz?

Előre is köszönöm a tanácsukat.
Üdv. Ádám

Kedves Ádám!

a.) Újépítésű lakóingatlan vásárlásához két gyermek után 2,6M Ft összegű CSOK-ot tudnának igénybe venni, amit a bankok a kölcsönnel együtt a vételár utolsó részeként, a saját erő maradéktalan megfizetése után utalnak az eladó számlájára. A meglévő lakástulajdon ugyan nem zárja ki a CSOK jogosultságot, de mivel a folyósítás csak az önerő kifizetése után lehetséges, ezért előbb el kellene adni meglévő ingatlanukat. A lakhatás megoldása végett egy későbbi költözésben – akár bérleti díj fizetése mellett – lehetne megegyezni a vevővel. Államilag támogatott lakáshitel (5 éves kamattámogatással) és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igényelhető erre a célra megfelelő jövedelemfedezettség esetén.

b.) A telek vételára nem finanszírozható a CSOK összegéből, így a telket önerőből és/vagy telekvásárlási hitelből kellene megvásárolni. A telekre felvett kölcsön azonban csökkenti az építkezéshez felvehető hitel összegét. A telekvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét megismerhetik online Hitelkalkulátorunk segítségével.

c.) Használt lakóingatlan vásárlásához két gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. A jogosultságot nem zárja ki, ha más lakásban maximum 50-50% tulajdonrészük van. A felújítás piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével történhet.

Létezik úgynevezett áthidaló hitel, mely a meglévő lakás értékesítéséig, annak tervezett eladásából származó bevétel megelőlegezésével kínál finanszírozási lehetőséget másik ingatlan vásárlása esetén. 2 év áll rendelkezésre az ingatlan eladására, amely alatt csak a kamatot kell fizetni. A tőke megfizetése az eladásra szánt ingatlan értékesítésekor, de legkésőbb a futamidő végén, egy összegben esedékes.

Amennyiben fenti konstrukciók valamelyike érdekli Önöket, javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást fognak készíteni Önöknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése