Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel kamattámogatott jelzáloghitellel szeretnénk házat vásárolni 3.000.000 forintért. A megvásárolni kívánt ház lenne a jelzálog. Minden szükséges papírt elintéztünk, volt kint az értékbecslő (kb. 100 000 forint az összköltség) is. A bank mégis elutasította a kérelmünket. A ház 7 éve üresen áll, a mennyezeten beázás miatt egy foltban lehullott a vakolat, a szobában szintén. Van benne fürdőszoba, a bojler nincs beüzemelve, a konyha a melléképületben van kialakítva. Vályog épület, eléggé le van pusztulva.

Milyen állapotba kellene hoznunk, hogy hitelképes legyen?
Illetve a nem kamattámogatott jelzáloghitellel milyen lehetőségek vannak?

Tájékoztatásukat előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Valéria

Kedves Valéria!

Állami kamattámogatású lakáshitel igénylésének feltétele, hogy a vásárolandó használt lakás legalább komfortos legyen. A vonatkozó kormányrendelet értelmében komfortos az alábbi lakás:
- rendelkezik 12 m2-nél nagyobb lakószobával, főzőhelyiséggel (amennyiben ez utóbbi nincsen, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), fürdőszobával és WC-vel
- közművesített
- van melegvíz-ellátás
- van egyedi fűtési mód (szilárd- vagy olajtüzelésű kályhafűtés, elektromos hőtároló kályha, gázfűtés).
Ahhoz, hogy komfortos legyen az ingatlan, fenti feltételek mindegyikének teljesülnie kell.

Lakáshitel felvételénél a lakás értékére vonatkozóan is vannak banki szabályok. Pénzintézettől függ, hogy milyen minimális értékű ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként. Bankpartnereink mindegyiknél előírás, hogy az ingatlan legalább 3 millió forint hitelbiztosítéki értékű legyen. (Van olyan bank is, amely 6 millió forint forgalmi érték alatt nem fogad el ingatlant fedezetként.) A hitelbiztosítéki érték nem azonos a forgalmi értékkel. Ez egy, a forgalmi értékből óvatos becsléssel származtatott érték. A hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknek a 65-90%-a. Ez a mérték függ az ingatlan állapotától, szerkezetétől, területi elhelyezkedésétől, stb. Adott esetben mindenképpen a kisebb aránnyal lehet számolni. A háznak tehát legalább 4,5 millió forint forgalmi értékűnek kellene lenni ahhoz, hogy hitelbiztosítéki értéke elérje a 3 milliót.

Nem kamattámogatott, hanem piaci kamatozású lakáshitel esetén is érvényes az ingatlanértékre vonatkozó szabály. 3 millió forintos forgalmi értékkel tehát sajnos nem tudunk elérhető hitelkonstrukciót ajánlani Önöknek.

Amit még tudni érdemes, hogy fedezetre vonatkozó szerkezeti megkötés nincsen, tehát vályog ingatlan is finanszírozható hitellel, de ilyen esetben a műszaki szakértő különösen vizsgálja az ingatlan állapotát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha nincs a vásárolandó használt lakásban fürdőszoba, kapok-e hitelt?
Edit