Szép Napot!

Élet és házasság megmentő hitelnek hívnám inkább amit keresek. Még BAR listás a férjem, de a múlt hónapban fizettük ki az utolsó részletet az "uzsorásoknak". Jelenleg a szüleimnél élünk egy telken, Délegyházán és ugyanitt néztünk ki egy tehermentes házat, ami nem túl nagy, meg szép, de látunk benne fantáziát és nagyon szeretnénk a magunkénak tudni! Én is BAR listán vagyok, adóstárs egy bedőlt hitelben, így valószínű, hogy még az is maradok jó sokáig. 🙁 Viszont kettőnk keresete eléri a havi közel 500 ezret.

Sem önerővel (maximum 1 millió forint), sem ingatlanfedezettel nem rendelkezünk. A megvásárolandó ingatlant tudnánk fedezetként felhasználni!

Szeretnék tanácsot kérni. Hogyan tudnánk megvásárolni az ingatlant?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv. Kata

Kedves Kata!

A magyarországi pénzintézeteknél a hitelfelvétel egyik legnagyobb akadálya a negatív adóslista. Ha ugyanis a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek adatai negatív tartalommal szerepelnek a BAR listán, az minden banknál kizárja a hitelfelvétel lehetőségét. A negatív adóslistán ugyan megkülönböztetünk aktív és passzív státuszt, előbbi még fennálló, utóbbi lezárt tartozást jelent, de egyik esetben sem hitelképes az igénylő. Egyetlen olyan bankpartnerünk van, amely passzív BAR lista esetén is nyújt lakáshitelt, de csak akkor, ha a passzív státusz már legalább 6 hónapja fennáll.

Férje friss passzív és az Ön aktív BAR státusza tehát már eleve kizárja a lakáshitelhez jutás lehetőségét.

További problémát az ingatlanfedezettség jelentene. A vásárolandó ház teljes vételára ugyanis nem vehető fel hitelként. A törvény által előírt maximális finanszírozási arány 80%. Ennél magasabb arányú hitel akkor sem vehető fel, ha az igénylők – mint jelen esetben Önök is – magasa igazolható jövedelemmel rendelkeznek. Ha tehát a szükséges készpénz nem áll rendelkezésre, akkor mindenképpen szükséges kiegészítő ingatlan bevonása, amely lehet például szülői ingatlan is.

Fentiek alapján saját nevükre tehát nem tudják megvenni a kinézett házat banki hitel igénybevételével. Megoldás esetleg az lehetne, ha az Ön szülei vásárolnák meg a házat és igényelnék a lakásvásárlási hitelt, meglévő ingatlanukat plusz fedezetként felajánlva.

Ha erre van mód, akkor online ajánlatkéréssel személyre szóló hitelajánlatot kérhetnek az elérhető hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogyan tudok felvenni ház vásárlásához hitelt úgy, hogy jelenleg aktív Bar listán szereplek, és a fizetésemből letiltás van folyamatban?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogyha én aktív BAR listás vagyok (jövő szeptemberig), 5 kiskorú gyermekem van, házas vagyok, akkor tudok-e felvenni lakáshitelt? Nem rendelkezek önerővel.

Üdvözlöm!
Én bárlistás vagyok sajnos a válság miatt. Most kezdek helyre jönni és most érdekelne, hogy így is kaphatok-e hitelt?