Mikortól igényelhető az otthonteremtési kamattámogatás?

Használt lakást vásárolnánk a napokban. A kamattámogatás törvénye elvileg január 1-től életbe lépett, sajnos a hitelintézetek sem tudják mikortól lesz ez használható is.

A Kormány 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelete az otthonteremtési kamattámogatásról nem nagy támpont. Én úgy értelmeztem, hogy visszamenőleg nem adhatjuk be az igénylést, de most még nincs is hová beadni. Az államkincstár ezek szerint nincs kapcsolatban még az állami bankkal sem. Szerintük visszamenőleg is igényelhetjük, “de azért húzzuk a szerződéskötést, ha lehet”. Kezd úgy tűnni, hogy ez az állam új nesze semmi fogd meg jól kampánya!

Erről szeretnék valami konkretizált választ kapni, ha létezik!
Előre is köszönöm.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Az Ön által említett kormányrendelet szerint az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását lakásvásárlás esetén a lakóingatlanra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül kell kérni a hitelintézettől. Ez alapján véleményünk szerint a lakásvásárlás lebonyolítása után, visszamenőleg nem lesz lehetőség a kamattámogatás iránti kérelem benyújtására.

A kérdést illetően azonban irodánk is csak a kormányrendeletben foglaltakra tud hivatkozni, hiszen a pénzintézeteknél még nem kerültek kialakításra ezek a hiteltermékek. Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó eljárási rend kidolgozása folyamatban van. Éppen ezért jelenleg még a bankok sem tudnak e konstrukciókkal kapcsolatban pontos tájékoztatást adni.

A jelenleg elérhető lakásvásárlási hitelkonstrukciókról Hitelszakértőink készséggel adnak Önnek felvilágosítást online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltését követően!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Mi 2010-ben vettünk fel hitelt lakásvásárlásra és akkor nem volt kamattámogatott hitel.
Megkérdezném, hogy nekem esetleg lenne megoldás, ha kérném most a banktól a kamattámogatást?
Erre a hitelre szeretném kérni a kamattámogatást, lehetséges?

Tisztelt Címzett!
Szeretnék használt lakást vásárolni. Amennyiben jól értesültem, az államilag támogatott hitel már jár használt lakás vásárlásra is.
Szeretnék érdeklődni mik a feltételei?
Ki kaphat államilag támogatott hitelt?
Köszönettel.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x