Tisztelt Szakértő!

Nekem a márciusi pénzügyi moratóriummal és a babaváró kölcsön felfüggesztésével kapcsolatban vannak kérdéseim.

I. Nekünk 2020. február 26-án folyósították a kölcsönt, március 26-án lett volna esedékes az első törlesztőrészlet levonása. A március közepén bevezett pénzügyi moratórium miatt azonban nem kell törlesztenünk ebben az évben. Illetve a pénzügyi moratórium szerint a 0,5%-os kezességvállalási díjat nem kell majd egyáltalán kifizetnünk 2020-ra vonatkozóan.
1. Jól értem tehát, hogy a 2020 márciusában esedékes törlesztőrészletet (kezességvállalási díj nélkül) majd 2021 januárjában kell fizetnünk?

2. Időközben várandós lettem, szeretnénk felfüggeszteni a törlesztést. 2020 májusában töltöm be a 12. hetet. Amennyiben 2020 májusában kérjük a törlesztés felfüggesztését, az azt jelenti, hogy 2023 májusában kell majd kifizetnünk a 2020 márciusában esedékes törlesztőrészletet (kezességvállalási díj nélkül)?
I. A kölcsön törlesztésének felfüggesztésével kapcsolatban több kérdésem is van.

1. Kötelező felfüggesztenem a törlesztést, amikor a magzat betölti a 12. hetet? A kormányrendeletben és a kölcsönszerződésben úgy áll, hogy “jogosultak” vagyunk felfüggeszteni. Kérem, erősítsen meg, hogy jól értem, ez csak egy lehetőség.
2. Jól gondolom, hogy a betöltött 12. hét után bármikor felfüggeszthetem a terhesség alatt a törlesztést? Akár a 38. héten is?
3. És dönthetek úgy, hogy csak a gyermek születését követően kérem a felfüggesztést? Tehát ha 2020 novemberében születik a gyermekünk, felfüggeszthetem a törlesztést 2021 januárjában? Ha jól értem, nekünk 2021 januárjában lesz esedékes az első törlesztőrészletünk. Amennyiben 2021 januárjában függesztjük fel a törlesztést, úgy 2024 januárjában kellene először fizetnünk?
4. Köteles vagyok bejelenteni/igazolni, hogy betöltöttem a 12. hetet akkor is, ha nem kérek felfüggesztést? Ha jól értem, ez az én érdekem, mert akkor már jár a kamatmentesség.
5. Köteles vagyok bejelenteni, amikor a gyermek megszületett?

Elnézését kérem, hosszúra sikerült a szcenárióm,

Várom válaszát, sajnos a bankomban nem tudnak kellőképpen segíteni az ilyen speciális kérdésekben,
Köszönettel,
Lili

Kedves Lili!

A fizetési moratórium ideje alatt nincsen törlesztési kötelezettségük. A babaváró hitel első törlesztése tehát januárban lenne esedékes.

A babaváró hiteltörlesztés szüneteltetése iránti kérelem vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően - ideértve a szülést követő időszakot is - nyújtható be. A váradnósság betöltött 12. hetekor tehát nem kötelező kérni a felfüggesztést, ezt a gyermek megszületése után is meg lehet tenni. Amennyiben 2021 januárjában kérik a felfüggesztést, akkor 3 évig - 2024. januárig - nem kell törleszteniük.

A babaváró kölcsönszerződés tartalmazza az Önök nyilatkozatát, amelyben vállalják, hogy ha a gyermek születését követően nem igényelnek családtámogatási ellátást, vagy ha azt családtámogatási kifizetőhelyen igénylik, a vér szerinti gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát és adóigazolványát a hitelintézet részére bemutatják.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha az otthonteremtéssel összefüggésben lakáshitelre is szükségük lenne, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy a babaváró hiteltörlesztés szüneteltetéséhez szükséges-e mindkét fél beleegyezése vagy a szükséges dokumentumok fejében bármelyik fél igényelheti?
Ha a házastárs önhatalmúan rendelkezett a házastársa tudta nélkül a hitelösszeggel, ami bizonyítékkal igazolható, van-e erre esetleg bármilyen szankció, hogy a törlesztőrészlet innentől csak őt terhelje?
Válaszát előre is köszönöm!
Gabriella

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy a 2. gyermekkel való terhesség után is lehet igényelni a 3 év türelmi időt?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Mi feleségemmel 2019 júniusában vettük fel a babaváró hitelt. Ekkor feleségem 6 hónapos terhes volt. Rögtön megkezdtük a szüneteltetést is. Azonban elkövettünk egy olyan hibát, hogy nem vittük be születés után az anyakönyvi kivonatot. Közben eltelt 2 év és most tűnt fel nekem ez a probléma. A szüneteltetés simán zajlott idáig. Megkerestem a bankot a problémámmal és szerintük az első gyermekemet nem fogják figyelembe venni hitel szempontjából a továbbiakban.
Mit tehetek ez ügyben? Illetve hogyan lehet, hogy két évig senki nem vette ezt észre a banknál vagy a kincstárnál?
Milyen szankciókra kell esetleg számítanom?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő: 2019 júliusában kaptuk meg a babavárót. Fel is függesztettük, mert egy hónappal később érkezett a baba. Idén áprilisban töltötte a második magzat a 3. hónapot, így ismételten kértük a felfüggesztést vagy annak meghosszabbítását a banktól a második gyerek után. Abank szerint csak ikerterhesség esetén kérhető az újbóli hosszabbítás vagy ha a 2. gyerek az első hosszabbítás után születik.
Ez valóban így van?

Üdvözlöm!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a baba születése után meddig van lehetőség igénybe venni a felfüggesztést?
Válaszát előre is köszönöm!
Fanni

Üdv.
A kérdés az lenne: tavaly igényeltük a babavárót a Takaréknál, megkaptuk ó, majd kértük a szüneteltetést. Idén ismét babaáldás következett.
Kérhetjük az ismételt szüneteltetést a második babára is?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.hu!
Feleségemmel első babánkat várjuk, február végén töltötte be 12 hetes terhességét. Ekkor szüneteltetni szerettük volna bankunknál a babaváró hitel törlesztését. Ügyintézőnktől kérdeztük, milyen papír/igazolás kell a szüneteltetési kérelmünkhöz. Azt válaszolta, elég a nőgyógyász által írt papír, melyben leírja, hogy feleségem elmúlt 12 hetes várandós. Ezt a papírt leadtuk február végén a banknál, márciustól már nem kellett volna levonni a havi törlesztő részletet, azonban a mai napig vonják le immáron negyedszer (március-április-május-június) jogtalanul.
Azt szeretném kérdezni mi a teendőnk ez esetben? Ügyintézőnknek havonta szóltunk, intézze el nekünk mindhiába. Kérdeztük tőle, esetleg más papír/igazolás kell-e hozzá. A válasza az volt, hogy elég ez a papír hozzá, intézi és majd visszakapjuk a jogtalanul levont összeget.
Kérem mielőbbi segítségét!
Köszönettel, Dénes.

Üdvözlöm! Érdeklődöm,hogy egyedülálló kismama a várandóssága alatt igénybe veheti-e a babaváró hitelt? Ha igen, születést követően szüneteltethető-e a hitel?
Köszönöm!

Jó napot!
2019 októberében megkaptuk a babaváró hitelt, meg is születtek az ikrek, akkor éltünk a 3 év szüneteltetési lehetőséggel. Két kérdésem lenne:
1. Lehet-e még hosszabbítani így, hogy egyszerre két gyerek született, vagy 3 év után kezdődik a törlesztés?
2. Férjem kapott egy külföldi álláslehetőséget, de az egész család itt él Magyarországon. A külföldi munkavállalás lehetséges?

Köszönöm!