Mikor kell benyújtani a hitelkérelmet építkezés esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Jogerős építési engedéllyel rendelkezünk a feleségemmel. Az építési telek a tulajdonunkban van. Tehermentes. Az építkezést 2 hete kezdtük el. Eddig az alapozási munkálatokig jutottunk. Önerőből tető alá tudjuk hozni a házat. Az építkezés további részéhez építési hitelt szeretnénk majd igénybe venni.

A kérdésem ehhez kapcsolódik: mikor kell benyújtanunk a hitelkérelmet a bankba? Amikor már tető alá került a ház? Esetleg már most is benyújtható? Mennyi a hitelügyintézés átfutási ideje? Azt szeretnénk, hogy mire elfogy a saját erőnk, addigra a hitel meglegyen, ne kelljen az ügyintézés miatt állni az építkezésnek. Lehetséges ez?

Még egy kérdésem lenne: mindketten 32 évesek vagyunk, gyermekünk még nincsen, de szeretnénk kettőt. Ha megfelelünk a szocpol előírásainak az építkezéshez igényelhetjük? A szocpolt hol tudjuk intézni?

Tájékoztatásukat előre is köszönjük!
Tisztelettel: Norbert

Kedves Norbert!

Ha a jogerős építési engedély a birtokukban van, akkor már benyújtható a hitelkérelem. Ehhez mellékelni kell még az építkezéshez kapcsolódó további dokumentumokat (tervdokumentáció, műszaki leírás, költségvetés), illetve a hiteligénylés további dokumentumait (jövedelemigazolás, folyószámla kivonatok, tulajdoni lap, térképmásolat, személyes okmányok).

Az építési hitelek átfutási ideje körülbelül 1 hónap, így célszerű időben benyújtani a hitelkérelmet. Nem szabad megvárni, míg elfogy az önerő, mert akkor a hitelügyintézés ideje alatt valóban áll az építkezés. Az nem jelent problémát, ha a hitelszerződés aláírásra kerül, de még tart a saját erő. Ebben az esetben a bank rendelkezésre tartja az összeget. A kölcsönt akkor folyósítja a pénzintézet, ha a saját erő – műszaki szakértő által igazoltan – felhasználásra került.

Ha megfelelnek a szocpoligénylés feltételeinek, akkor az építkezéshez igénybe vehetik a megelőlegező szocpolt két gyermek vállalásával. A szocpolkérelem a hitelkérelemmel egyidejűleg nyújtható be. A szocpol folyósítására szintén a saját erő felhasználását követően kerülhet sor. Az építési hitel és a szocpol folyósítása egyaránt szakaszos.

A szocpoligénylés feltételeiről részleteket IDE kattintva olvashat.

Ha kíváncsiak a jelenleg elérhető építési hitelkonstrukciókra, kérjük, töltsék ki online űrlapunkat, s Hitelszakértőink személyre szóló díjmentes hitelajánlat formájában ismertetni fogják a lehetőségeket. Ha pedig aktuálissá válik a hitelfelvétel, készséggel állunk rendelkezésükre mind a hitel-, mind a szocpolügyintézésben!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Építkezni szeretnénk a párommal. Az építési engedélyünk már megvan. Az építkezést még nem kezdtük el. Azt szeretnénk tudni, hogy már most is elindítható-e a hitelügylet. Csak akkor szeretnénk nekiállni az építkezésnek, ha biztosan tudjuk, hogy kaphatunk építési hitelt.
Előre is köszönjük tájékoztatását.
Tisztelettel: Fanni


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x