Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék adósságrendező lízing ügyében. Adva van egy Pest megyei 15 000 000 Forint értékű terhelt ingatlan. A tulajdonos tulajdonában van ez mellett egy szintén Pest megyei tehermentes, 21 000 000 Forint értékű ingatlan 50 %-a.

Kérdésem az, hogy van-e mód a terhelt ingatlanját adósságrendező lízingel kiváltani úgy, hogy a terhelt ingatlanjában maradhasson mint lízingbe vevő?
Mik a feltételek, illetve hol lehet ennek utána járni, továbbá hol lehet ilyen lízing formára szerződést kötni?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Szabad felhasználású lízingszerződés megkötésével lehetőség nyílhat régi, rossz kamatozású kölcsön vagy egyéb adósság kiváltására. Tehát terhelt ingatlanra is igényelhető adósságrendező lízing. Ebben az esetben a pénzintézet először kiegyenlíti a terhet, majd további szabad felhasználású hiteligény esetén - a teher törlésének igazolása után - folyósítja Önnek a fennmaradó összeget.

Szabad felhasználású lízing esetén a lakás tulajdonosa a hitelnyújtó bank lesz, az egykori tulajdonos azonban lízingbevevőként továbbra is az ingatlanban maradhat. Ezt követően a lízingbevevő gyakorlatilag tulajdonosként viselkedik, hiszen ugyanazokkal a jogokkal (például lízingátvállalással eladhatja a lakást) és kötelezettségekkel (fizeti a közös költséget, rezsit) rendelkezik.

Pénzügyi partnerünknél a lakás piaci értékének legfeljebb 55%-a vehető fel ebben az esetben. Kérdés az, hogy a 15 milliós ingatlan mekkora összeggel terhelt. A fennálló tőketartozás összegéről a hitelfolyósító intézet tud naprakész tájékoztatást adni Önnek.

Az igénylés egyik alapfeltétele, hogy a lízingbevevő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján. Általános feltétel a legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony igazolása. Ugyan alacsonyabb arányú finanszírozás lehetséges, de minimálbérrel is igényelhető a lízing. Az igénylés felső korhatára 80 év, vagyis a lízingbevevő 80 éves koráig le kell járni a lízingnek. A lízingösszeg területileg differenciált. A maximálisan nyújtható lízing összegét a pénzintézet a lakás területi elhelyezkedése, értéke és az igénylő jövedelmi helyzete alapján határozza meg.

Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lízingkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják online adatlapunk kitöltése után!

A 50%-os tulajdoni arányú ingatlanrész nem terhelhető, önmagában sem hitel, sem lízing fedezeteként nem fogadható el. Ahhoz, akár hitel-, akár lízingügylet fedezeteként szolgálhasson, a másik 50% tulajdonosának/tulajdonosainak is alá kell írnia/írniuk a szerződést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Össze lehet-e vonni a teljes lakáslízinget a hitelkiváltással? Mekkora lenne a törlesztése?