Tisztelt Hitelnet!

Ez akkora szemétség! A válságban nagyon sok család bajba jutott, elvesztették a munkahelyüket, stb. Bevezették ezt a hülye KHR – BAR listát, és nem elég, hogy a válsággal bajba jutottak emberek, most mikor már kezdenének rendbe jönni, megölik őket a letiltásokkal, amit már nem lehet követni!!! A behajtó irodák átverik a szerencsétlen ügyfeleket, mert adják veszik egymás között a tartozásokat, így előfordult, hogy ugyanaz a tartozás többször is letiltásra kerül, és az ember tehetetlen.

Ha nem lenne a BAR lista, akkor nagyon sok ember levegőhöz tudna jutni, mert pl. én is ha a végrehajtásaimat ki tudnám váltani egy hitellel akkor több mint 100.000 Ft maradna a családi kasszában. De így most tiltják mind a kettőnk fizetését 50%-ban. Elszámolást nem küldenek, hogy mivel hol tartunk, és ha küld is papírt, akkor az ember csak azt látja, hogy a letiltás ellenére nem, hogy csökkenne, nő az ember tartozása.

Miért nem szüntetik már meg a BAR-KHR listát? Így lehetetlenítik el az embereket teljesen, hiszen nagyon sokan nem saját hibánkból kerültünk ebbe a helyzetbe.

Köszönettel.
Mónika

Kedves Mónika!

A korábban BAR lista (Bankközi Adós- és hitelinformációs Rendszer) elnevezésű rendszer a hitelezéssel kapcsolatos negatív információkat tartalmazta. A jelenleg működő KHR rendszer (Központi Hitelinformációs Rendszer) már nemcsak negatív, hanem pozitív hiteladatokat is tartalmaz.

A rendszer fő célja, hogy elősegítse a hazai pénzügyi szektor szereplőinek biztonságosabb működését a hitelezési kockázat csökkentése által. A KHR-ben nyilvántartott adatok alapján a pénzintézetek egy-egy ügyfél hitelképességét, a tényleges eladósodottság mértékét pontosabban tudják megítélni. Ugyanakkor a rendszer megteremti a pozitív hiteltörténet építés lehetőségét is.

A hitelintézetek mindegyike vizsgálja az ügyfelek KHR státuszát hitelfelvétel során, s a negatív információ valóban kizáró okot jelent egy újabb hiteligénylés során. Létezik azonban olyan adósságrendező hitel is, melyet – meghatározott feltételekkel – hátralékos kölcsön kiváltására is fel lehet használni, amennyiben a kiváltandó kölcsönt is ugyanezen pénzintézet nyújtotta. Ezzel kapcsolatban a hitelnyújtó banknál célszerű érdeklődni. Végrehajtó által átvett kölcsön adósságrendező hitellel történő kiváltására azonban sajnos valóban nincs lehetőség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet.
Soha nem volt szándékomba pénzintzetekhez fordulni, mert a jövedelmem mindig megfelelő volt. Felneveltem 3 gyermeket adósság nélkül, hitelezés nélkül. Egyedül az akkoriban úgynevezett szocpolt vettem igénybe 1997-ben.
Most 2019-ben a K&H Banknál hiteligénylést nyújtottam be. Elutasítottak, nem tudtam miért kerültem fel erre a listára KHR, azt sem tudtam mi az. Megmondták.
2006-ban a volt feleségem úgy gondolta az édesanyjának vesz fel Provident kölcsönt az én nevemre tudtom nélkül, mert jól ismerték az üzletkötőt, tehát így lettem BŰNÖZŐ.
KÖSZÖNÖM.
13. évvel késöbb mikor szeretnék kicsit könnyebben boldogulni.

Elnézést az mit jelent, hogy hitelképes lehet? Nem biztos, hogy úgy is kapnék hitelt, ha lekerülök passzívról?

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van egy tartozásom, amit most egyben ki szeretnék fizetni. Közben végrehajtáson van az ügy azt mondták, de amint beérkezik a pénz, visszavonják.
Ebben az esetben is egy év a passzív bárlista? Utána kapok hitelt?

Rendeztem lejárt tartozásom. Azonnal átkerülök passzív státuszba?
Köszönettel: Ildikó

Elevűlt tartozásom miatt passzív BAR listára kerültem. Szeretném kérdezni, milyen lehetőségem van lekerülni a listáról? Nem tudok hitelhez jutni miatta.
Válaszukat előre is köszönöm.