Tisztelt Hitelnet!

Forint alapú változó kamatozású pénzügyi lízing szerződést kötöttem 2 évre fix törlesztővel autóm vásárlásakor. Alapkamat akkor 6,5 volt. Sajnos akkor pont felment 6,75-re és 7,00-ra is és én kaptam is minden hónapban 2.000-3.000 Ft-ról szóló plusz csekkeket a kamatkiigazítás miatt, amit a fix törlesztőrészlet-csekkel együtt fel is adtam.

Aztán egy éven keresztül folyamatosan csökkent az alapkamat, a szerződésem lezárultáig 6,5-ről 3,4-re, és nem is kaptam egyetlen plusz csekket sem annak rendje és módja szerint.

Viszont a szerződés lezárulta után semmilyen elszámolást nem kaptam, pedig pénz járna nekem vissza, nem? Felszólítottam a bankot, hogy küldjenek részemre elszámolást és mondják meg miért nem jár vagy jár vissza pénz, de nem tettek eleget a kérésemnek 3 hete.

Mert a fix törlesztő mellett ha plusz kamat volt, akkor fizetnem kellett, de ha a fix törlesztő mellett jóval alatta van a kamat, akkor nem kellene kevesebbet fizetnem? Vagyis a szerződés végén elszámolunk és akkor kapom vissza. (Egyszer volt devizahitelem is, és a szerződés lejártakor a bank külön kérés nélkül visszautalta nekem azt a pénzt, ami enged illetett az árfolyam különbözet miatt.)

Vagy ez ingóság hitelére nem vonatkozik, csak ingatlanra?

Előre is köszönöm válaszukat,
tisztelettel:
Adrienn

Kedves Adrienn!

Nem ismerjük a gépjármű vásárlásra kötött lízingszerződése részleteit, így sajnos nem tudunk állást foglalni e kérdésben.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a forint alapú hitelkonstrukciók törlesztő részlete referenciakamat alapú árazás esetén az adott referenciakamat változásának megfelelő módosul. A referenciakamat a jegybanki alapkamat, vagy a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely különböző futamidejű lehet - 3, 6 vagy 12 havi. A választott kamatperiódus lejárata után - ha az adott referenciakamat mértéke változott - akkor a havi törlesztő részlet is ennek megfelelően módosul.

Fix törlesztésű konstrukció esetén azonban az ügyfél által fizetendő törlesztő részlet nem követi automatikusan a jegybanki alapkamat vagy a BUBOR mértékének változását. Meg vannak határozva azok az esetek, amikor a bank indokoltan változtathat a kamat mértékén, de nem referenciakamat alapú konstrukció lévén, az alapkamat mértékének csökkenése automatikusan nem jelentkezik a hiteltörlesztésben.

Deviza alapú hitel esetén nem kamatkülönbözetet, hanem az árfolyam ingadozásából adódó árfolyam különbözetet írtak jóvá Önnek. Jelen esetben nem deviza árfolyambeli különbségről van szó.

Amennyiben kérdésére az adott ügyletre vonatkozóan az érintett hitelintézettől újbóli megkeresésre sem kap kielégítő választ, esetleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordulhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése