Jó napot kívánok.
6 éves téglalakást vásároltam 13.750.000,- Ft-ért szeptember 02-án részletre. Ugyanazon hónapban, szeptember 30-án értékesítettem panellakásomat, 7.100.000,- Ft-ért. Most kaptam egy fizetési meghagyást a NAV-tól, amiben figyelmen kívül hagyták az ingatlanértékesítést, (amit egyébként 2002-ben vásároltam) és egyösszegben 470.000,- Ft illetéket szeretnének bekérni. Hivatkoznak ráadásul helyszíni szemlére és fényképekre is, ami nem történt meg. Mit tudok tenni, hogy csak a vétel és eladás különbözetét kelljen megfizetnem?
Válaszukat előre is köszönöm.
Norbert

Kedves Norbert!

Ez ügyben nem vagyunk illetékesek, mivel cégünk hiteltanácsadással foglalkozik. Ám véleményünk szerint ebben a kérdésben az illetékfizetési meghagyást kiállító személlyel kellene felvennie a kapcsolatot és tájékoztatni az időközben történt ingatlanértékesítésről. Ő biztosan pontos tájékoztatást tud adni Önnek a továbbiakat illetően.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím!
Használt lakás vásárlását tervezzük. A kérdésem az lenne, hogy 2012-ben is ugyanaz a lakásvásárlás után fizetendő illeték mértéke, mint 2011-ben? Esetleg történt valamilyen módosítás az előző évihez képest?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: János

Tisztelt szakértő!
2004-ben megvásároltam egy kis családi házat 4.100.000,-Ft ért, valamint erre az ingatlanra az unokatestvérem 1/4 haszonélvezeti joga is rákerült. Most megállapodást kötöttünk ügyvéd előtt, hogy megveszem az unokatestvéremtől a haszonélvezeti jogát. (kifizetem) Az ügyvéd a forgalmi értéknek a 4.100.000,-Ft-ot vette alapul (az ingatlan akkori vételárát), így 410.000,-Ft-ot kellett kifizetnem a haszonélvezeti jog 1/4 részére. Kérdésem, hogy helyesen lett beírva az ingatlan forgalmi értéke, nem kell-e mást is figyelembe venni az érték meghatározásakor (pl. a felújításra költött számlák, stb)? Mert a NAV helyszíni szemlét tart a forgalmi érték megállapítása érdekében az ingatlannál. Mire kell számítani, hogy mit vizsgál? Talán nem jól lett megállapítva a forgalmi érték? Figyelembe kell-e venni, hogy az ingatlant felújítottam közben (én fedeztem a felújítási költségeket teljes egészében), és ez növelte az ingatlan jelenlegi értékét?
Segítségét előre is köszönöm.