Az osztrák pénzintézetek magyar magánszemélyek részére is lehetővé teszik jelzáloghitel felvételét, amennyiben a hiteligénylő a bank szempontjából elfogadható ingatlanfedezetet és megfelelő összegű jövedelmet tud biztosítani.
De vajon miért éri meg osztrák pénzintézetnél hitelt felvenni?

Elsősorban ami lényeges különbség az osztrák és a hazai jelzáloghitelezés feltételrendszerében, az a KHR (BAR) lista. Míg Magyarországon bármilyen célú jelzáloghitel felvétele esetén kizáró ok, ha a hiteligénylő aktív státuszban szerepel a KHR (BAR) listán, addig az ausztriai bankok nem ellenőrzik az ügyfelek KHR (BAR) státuszát.

Hazánkban is megkülönböztetik a pénzintézetek az aktív és passzív KHR (BAR) státusszal rendelkező hitelfelvevőket és legalább 6 havi passzív státusz esetén lehetővég teszik az érintett ügyfelek számára a hitelfelvételt.

Azonban ha Ön akár egy jóhiszemű kezességvállalás miatt, akár egyéb okból kifolyólag aktív státuszban van, vagy esetleg a passzív státusz időtartama még nem éri el a 6 hónapot, akkor Önnek már megéri osztrák hitelt igényelni, hiszen ezzel megvalósíthatóvá válhat mind lakáscélú terve, mind az adósságrendező hitelcél.

Milyen célra igényelhető osztrák hitel jelenleg?

Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az osztrák hitelek kamata versenyképes – sőt kiemelt hitelkonstrukciók esetén kedvezőbb – a hazai kereskedelmi bankok által kínált euró alapú jelzáloghitelek kamatával.

Megfelelő ingatlan és jövedelemfedezettség esetén Ön ugyanis akár 5-6 százalék közötti kamatláb mellett igényelheti osztrák pénzügyi partnereink jelzáloghitelét. A hitel céljaként lakásvásárlás, lakóház építése vagy bővítése, lakóingatlan felújítás vagy korszerűsítése, tovább hitelkiváltás egyaránt megjelölhető.

Amennyiben az Ön esetében a munkáltató által hivatalosan leigazolható jövedelem összege csupán a mindenkori minimálbért éri el, de ennél nagyobb összeget tesz ki a ténylegesen kézhez kapott jövedelme, akkor szintén osztrák bankpartnerünk konstrukcióit érdemes igénybe venni, ugyanis ilyen esetben rendszeres bevételét – a mindenkori minimálbér hivatalos igazolása mellett – jövedelemnyilatkozattal is igazolhatja.

Ha egyéb kérdései merültek fel az ausztriai pénzintézetek által kínált jelzáloghitelekkel kapcsolatban, akkor, keresse a Hitelnet Szakértőit, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére bármely hitelügylettel kapcsolatban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

új lakást vennék budapesten kb 2-éven belül milyen megtakarítási formát ajánlanak osztrák bankoknál kizárólag.Melyre adnának hitelt???