Az ICEG Európai Központ (közgazdasági elemzéssel és tanácsadással foglalkozó független kutatóintézet) valamint a HBLF (a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) pénteki konferenciáján a pénzügyi felügyelet és az egyik hazai pénzintézet vezetője egyöntetű véleményének adott hangot azzal a kijelentéssel, hogy a forint likviditása adott a magyarországi pénzintézeteknél, tehát nem a hitelkínálat, hanem sokkal inkább a lakossági hitelkereslet a fő gátja annak, hogy a lakossági hitelezés újra szárnyaljon.

A lakossági hitelezés fellendülése azért várat magára, mert a magas hazai forintkamat miatt alacsony a hitel iránti kereslet – vélekedett Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke illetve Papp Edit, a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Farkas Ádám szerint az is hátráltató tényező, hogy ugyan a bankok megfelelő hitelkínálattal rendelkeznek, ugyanakkor a szigorodó feltételek miatt alacsony az a hitelkereslet, ami kockázati szempontokból megfelelne a pénzintézetek számára. Változás csupán akkor várható, ha már konkrét gazdasági fellendülés tapasztalható az országban is, valamint ha a fogyasztói bizalom is erősödne.

Az elővigyázatos hitelezés hátterében állhat, hogy az MNB-nél nagymértékű növekedést tapasztalhatunk a kéthetes kötvényállományban elhelyezett pénzösszegek területén.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

„A lakossági hitelezés fellendülése azért várat magára, mert a magas hazai forintkamat miatt alacsony a hitel iránti kereslet – vélekedett Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke illetve Papp Edit, a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója.”

Vagy azért, mert a bankok a valós törlesztőképesség figyelembe vétele helyett a jogcímeken lovagolnak. így lesz a 6 gyerekes putriszökevény a kis 8 általánosával hitelképes, én meg nem. cest la vie. 🙂
Csak aztán nem kell nagyokat csodálkozni a bedőlt hiteleken.