Mi várható a forinthitelekkel kapcsolatban?

A forint alapú hiteleket illetően a pénzintézetek között tovább erősödhet a verseny. Korábban a versenytársak igyekeztek figyelemmel kísérni egymás termékeinek árazását, s minél alacsonyabb kamatszintet elérni.

A pénzintézetek közül néhány már megjelent az árazásában a jegybanki alapkamathoz kötött forint alapú jelzáloghitelekkel, hogy ez mennyire lesz jellemző a többi bank esetében is, azt még egyelőre nem tudni.

Egyes szakértői vélemények szerint nem valószínű e konstrukciók további terjedése, ugyanis a jegybanki alapkamathoz rögzített, viszonylag hosszabb kamatperiódussal rendelkező kölcsönök nagy kockázatot jelenthetnek azoknak a pénzintézeteknek, melyeknek nincsen hosszú lejáratú forintforrása, ugyanis a forrásköltségek egyik időszakról a másikra megváltozhatnak.

A forint alapú kölcsönök gyenge pontja közé tartozik jelenleg a termékek árazása. A deviza alapú hitelek termékfejlesztésének pozitívumait célszerű lenne átültetni a forinthitelezés gyakorlatába is. A kezelési költség nélkül vagy türelmi idővel kombinált hitelek azonban jól kommunikálhatók a hiteligénylők felé.

Az induló banki költségek nélkül nyújtott hiteltermékek azok számára lehetnek kedvezőek, aki a jelenlegi anyagi helyzetük miatt inkább a havonta esedékes törlesztő részlettel együtt kívánják megfizetni a hitelfelvétel járulékos költségeit.

Szakértői vélemények szerint élénkítő hatással lenne mind a bankszektorra, mind az építőiparra egy hatékony lakásvásárlást támogató rendszer kidolgozása.
A jelenlegi hitelezési tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfelek ma már nem mernek annyi hitelt felvállalni, mint a korábbi években. Ebben fontos szerepet játszik a devizahitelek terén tapasztalt árfolyam ingadozás veszélye.

Azon ügyfelek, akinél a jelzáloggal terhelt ingatlan jelenleg kevesebbet ér, mint amekkora a devizahitel fennálló tartozása, akkor járnak a legjobban, ha kivárnak. A forint alapú konstrukcióra való áttérés az ingatlan aktuális értéke miatt nem kivitelezhető és nem is jelent megoldást, hiszen az árfolyamveszteség azonnal realizálódik. Ezen kívül a mostani kamatszintek mellett a törlesztő részlet összege még emelkedne is. Egy esetleges árfolyamjavulás azonban kedvező feltételeket teremthetne a hitelkiváltásra.

A devizahitelesek jelen helyzetbe esetleg a futamidő meghosszabbításával tudják mérsékelni havi terheiket.



Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!

Szeretném meg kérdezni, hogy hitel előtörlesztési dijat kell-e fizetni forint alapú hitel kifizetésénél illetve előtörlesztésénél?

Köszönöm szépen!
Dajnics Gyuláné


1
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x