Mi várható 2010-ben a lízingpiacon?

Néhány lízingcég felfüggesztette lízingpiaci tevékenységét, illetve kivonult a lízingpiac bizonyos szegmenseiből. Ez annak is köszönhető, hogy jó pár lízingtársaság üzleti modellje idejétmúlttá vált, valamint a válság hatására a kockázatos portfóliók miatt sok esetben nagy veszteségeket kellett elkönyvelni. Így néhány lízingcég felvásárlási célpont lett.

A Magyar Bankszövetség úgy nyilatkozott, hogy a pénzintézeti hitelportfólió minősége már elérte a mélypontot, s ezt követően várható a lakosság fizetőképességének javulása. Minderről a Magyar Lízingszövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a lakossági szektori illetően jelenleg a mélypont körül található a lízingfinanszírozás, de tényleges mélypontját a lízingpiac várhatóan ez évben fogja elérni. A kis- és középvállalkozások szintjén a beruházók kedve még nem tért vissza, illetőleg a finanszírozási hányadot korlátozó szabályozás sem előnyös a lízingpiac számára.

Az, hogy vajon az új szerződések szempontjából is tovább fog-e szűkülni a lízingpiac, nagymértékben függ az autópiactól. A piac szereplői még 2009-hez képest is további 40 százalékot kitevő visszaeséssel számolnak. Mivel a lízingpiacon belül az autópiac 50 százalékot meghaladó részesedéssel rendelkezik, egy ilyen várható visszaesést a lízingcégek nem tudnak kompenzálni.

Az autópiac bővítése kizárólag akkor várható, ha finanszírozást igénylő ügyfelek újra megjelennek. Kiemelten fontos az ügyfelek megtartása, melynek eszközei a személyre szóló ajánlatok és az ügyfelek közérthető tájékoztatása. A bankoknál számos kockázatcsökkentő módszer létezik, amelyek védelmet nyújtanak az árfolyamkockázattal, munkanélküliséggel, valamint az átmeneti keresőképtelenséggel szemben. A jövőben nincs finanszírozási kockázata annak az ügyfélnek, aki megfelel az új jogszabály feltételeinek és teljes körűen tájékozódik a finanszírozási formákkal kapcsolatban.

A hitelek fedezeti hányadára vonatkozó új szabályokkal kapcsolatban elmondható, hogy devizahitelek esetén nagymértékű korlátozást jelentenek. Forint alapú finanszírozás esetén azonban a Lízingszövetség támogatta mindezt, remélve, hogy a deviza alapú hitelekre vonatkozó korlátozás idővel érdektelenné válik az egyre kedvezőbb kamatozású forinthiteleknek köszönhetően. Úgy tűnik, hogy a hazai hitelpiac is egyre inkább a forinthitelek felé fordul, egyebek között a deviza hitelek árfolyam ingadozása miatt is.

A 2009-es év egyik legfontosabb eseményének tekinthető, hogy az illetékszabályok a lízinget, mint finanszírozási formát igénybe vevők számára pozitívan változtak, hiszen az ingatlan visszlízing illetékmentes lett. Továbbá a lízing bekerült az állam lakásmentő programjába is. A 2010-es évre az egyik legfontosabb terv pedig a kis- és középvállalkozások finanszírozásának előmozdítása.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x