Mi minősül vásárlás esetén új lakásnak?

Ha Ön lakáscélú tervei megvalósításához állami kamattámogatású lakáshitelt szeretne igényelni, akkor a vonatkozó jogszabály értelmében új lakást kell vásárolnia, hiszen az állam a 2009. október 1-től ismét bevezetett támogatott forinthitelekkel csak az új lakás megszerzését támogatja. De mi minősül vásárlás esetén új lakásnak? Erre a lényeges kérdésre a következő összefoglalóból tudhatja meg a választ.

Műszaki szempontból akkor nevezhető újnak egy lakás, ha az alapozási munkálatoktól kezdve teljes mértékben újonnan került felépítésre, illetve emeletráépítéssel, vagy olyan tetőtér beépítéssel jött létre, mely nem családi házon vagy ikerházon valósult meg. Ezek mellett az is fontos, hogy az építés által olyan lakóegységet kell létrehozni, ami az erre vonatkozó jogszabályok értelmében megfelel a lakhatás feltételeinek, valamint amely létrejöttét követően fennmaradási vagy használatbavételi engedély köteles.

Tehát új lakóingatlan létrejöhet:

  • emeletráépítéssel
  • családi házat vagy ikerházat kivéve tetőtér beépítéssel

Nem minősül azonban új lakásnak:
meglévő épület – például laktanya, munkásszállás, üzlethelyiség, mozi – átalakításával létrejött lakás

Továbbá lényeges, hogy az újonnan létrehozott lakás értékesítés szempontjából is új lakásnak minősüljön. Ehhez az szükséges, hogy az újonnan felépült lakást vagy társas vállalkozás kellett, hogy építse magánszemély számára, és első alkalommal kell ezt követően értékesítésre kerülnie, vagy másodszorra értékesítik természetes személynek, s a második eladó üzletszerűen foglalkozik ingatlanok forgalmazásával, s ez által jogi személynek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak, egyéni vállalkozónak vagy hitelintézetnek minősül.

Ugyancsak új lakásként van nyilvántartva egy ingatlan, amennyiben azt egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság építette, s melyet maximum három éven keresztül bérlakásként használtak, majd az első alkalommal történő értékesítés ezután következik.

Amennyiben kíváncsi az új lakásra megszerzéséhez igényelhető lakáshitelek havi törlesztő részletére, akkor kattintson a honlapunkon lévő jelzáloghitel kalkulátorunkra és segítségével gyorsan és kényelmesen kiszámolhatja a kívánt törlesztéseket.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem lenne, ha van egy régi lakóépület, aminek 70%-a bontásra kerül, ehelyett engedéllyel egy új ház épül, melynek része lenne a régi épület 30%-a, ami teljes felújításon esik át. Az építkezést cég végzi. Ez esetben is használt lakás vagy ilyenkor már újnak számít a végeredmény?
Előre is köszönöm válaszukat!

Kedves Kriszta!
Véleményünk szerint a fent leírtak alapján létrehozott lakás nem minősülne újnak, mivel meglévő épületrészt alakítanak át, s nem az alapozási munkáktól kezdődően teljesen újonnan épített lakásról van szó.

Tisztelt szakértő!
Kérdésem a következő: van egy ház, ami átépítésre kerül, csak a falak maradnak meg, minden más új lesz. (Tető födém csere + hozzáépítés. 70 nm-ből lesz 220 nm.
Így újnak számít?
Eladásra szeretnénk, a vevő megigényelheti a 10+10 milliót?
Előre is köszönöm.

Kedves Hermina!
Újnak csak az a lakás számíthat, melyet az alapozási munkálatoktól kezdve újonnan építenek, így a fent leírt ingatlan sajnos nem minősül újnak, arra a használt lakásra vonatkozó CSOK összeg vehető igénybe.

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk egy olyan házat megvenni, ami szerkezetkész, 2016 decemberében használatbavételi engedélyt kapott.
Ez új építésűnek számít?
Köszönettel.
Tímea

Kedves Tímea!
A 2008. június 30. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező lakás újnak minősülhet, amennyiben az új lakásra vonatkozó további feltételeknek is megfelel. Például az eladó nem magánszemély, hanem gazdálkodó szervezet, amely értékesítés céljára építette a lakást és természetes személy részére első ízben értékesíti. Arról, hogy milyen további feltételeknek kell megfelelnie az új lakásnak, ITT olvashat.

Kedves Szakértő!

Meglévő telek és ingatlan mellé (amelyben 20%-os tulajdonrészem is van, illetve jelzáloggal terhelt) szeretnék egy teljesen új ingatlant építeni, ugyanarra a telekre. Igényelhetem-e a legnagyobb támogatást (10m) 3 gyermeket vállalva a házastársammal, úgy mint új ingatlanra, illetve a jelzálogot bejegyző bank beleszólhat-e az új ingatlan építésébe?
Köszönöm szépen a segítséget!

Kedves Zoltán!
Mivel a CSOK igénybevételével épített háznak külön helyrajzi számra kell kerülnie, ezért ha a jelzálog a meglévő ingatlant terheli, nem jelent akadályt. Az osztatlan közös tulajdonon való CSOK-os építkezésről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
Cégként vásárolunk egy családi házat, amely használatbavételi engedéllyel rendelkezik. Az alapterület megváltoztatása nélkül, de újratervezéssel 6 lakásos társasházzá alakítanánk át és így átminősítésre kerül sor, ilyen formában értékesítené cégünk a lakásokat.
Kérdésem az lenne, ebben az esetben jogosultak lesznek-e vevőink a CSOK-ra?

Kedves László!
Fenti esetben véleményünk szerint a használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK-ra lehetnének jogosultak a vevők.

Félig felépitett családi ház vásárlásra jár-e szocpol úgy, hogy nincs rajta lakhatási engedély, mi fejeznénk be az építkezést? Három gyermekünk van.

Kedves Tomesani!
A CSOK a félkész ház vásárlásához nem, befejezéséhez azonban igényelhető, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra.

Azt szeretném kérdezni, hogy 2010-be épült házra fel lehet-e venni a 10 milliós csokot? Most laknak benne.

Kedves Zsuzsanna!
A megadott ház a leírtak alapján nem minősül újnak, így arra a 10 milliós CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Tisztelt szakértő!
2012-ben vásároltunk egy sátortetős házat. Tető lebontásával térdfalak magasításával kialakítottuk egy emeleti részt (vagy tetőtér). Mind ezt tervezővel és engedélyekkel igazoltan. Statikus szakember ellenőrzésével, igazolásával. Két gyermekünk van és szükségünk volt nagyobb lakásra. Használatbavételi engedélyünk még nincs a házunkra 2016-ban. Az emeleti részen 3 szoba fürdőszoba és közlekedő lett tervezve. Megkaphatjuk erre az új CSOK-ot? Vagy olyan változást lehet végrehajtani a tervrajzon, módosítani a terveket hogy új lakás jöjjön létre az emeleti részen? Saját tulajdonú ház emeleti része minősülhet új lakásnak?
Tisztelettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!
A fent leírt munkálatok bővítésnek és nem új lakásépítésnek minősülnek. Bővítés esetén pedig csak akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha a CSOK kérelem benyújtása előtt nem kezdik el a bővítési munkálatokat. Ez alapján a bővítéshez már sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.
Arról, hogy tetőtér-beépítés esetén mi számít új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot.
Szeretném megkérdezni, hogy ha szeretnénk venni egy 104 négyzetméteres házat, melyhez nagy telek van, eladási ára 9,6 millió forint. Idén júliusban születik meg 3. gyermekem, jogosultak lehetünk a párommal erre a 10 millió forintos támogatásra?
Előre is köszönöm.

Kedves Renáta!
Használt lakóingatlan vásárlásához a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Tisztelt Hitelnet!
Ha van egy régi ház (kb. 1950-es építésű), amelyet a tavalyi év folyamán (2015) egy magánszemély megvett és átalakított, bővített, felújított oly mértékben, hogy az engedélyköteles volt, illetve új lakhatási engedély kiállítására kötelezett. Ha ezt az “új” házat (a felújítás óta lakatlan), a magánszemély egyéb okok miatt eladásra szán, és én azt szeretném tőle megvenni, akkor az az Én nézetemben új építésű háznak minősíthető?
Az előzőekben hivatkozott CSOK-os leírás sajnos nem teljesen egyértelmű erre az esetre vonatkozólag.
Várom megtisztelő válaszát!
Gábor

Kedves Gábor!
Az említett lakóház sajnos nem minősül új lakásnak, mert magánszemély az eladó és nem első alkalommal értékesítik természetes személy részére. Továbbá jóllehet 2008. június 30. után kapott használatbavételi engedélyt, akkor nem az alapozási munkáktól kezdődően, teljes egészében épült újonnan.
A ház megvásárlásához a használt lakás esetén érvényes támogatási összeg érhető el, melyről IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot!
Kérdésem az lenne, hogy mi számít új lakásnak szocpol igénylésnél?

Kedves Abigél!
Arról, hogy szocpoligénylésnél mely ingatlan minősül újnak, IDE kattintva tájékozódhat!

T. Hitelnet!
Hétvégén találkoztam egy olyan esettel, egy új építésű ikerháznál, hogy azt mondták nekem, hogy mivel az ingatlan több mint 2 éve megkapta a lakhatási engedélyt, így már nem vehető rá fel szocpol! Pedig azóta sem lakják! Ez így igaz? 2 év után nem minősül új építésűnek?

Kedves Sándor!
Arról, hogy mely lakás számít újnak vásárlás esetén és igényelhető rá szocpol, IDE kattintva tájékozódhat!

Új építésű lakást vásárolnánk, de a jogszabályban meghatározott 60,00 m2 hasznos alapterületet nem éri el, lakás hasznos alapterület 53 négyzetméter.
Kérdésem, hogy jár-e ezért szociálpolitikai kedvezmény számunkra?


26
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x