A korábbi években sokan éltek a deviza alapú hitelekhez kapcsolódó árfolyamrögzítés lehetőségével. Most kérdésként merül fel, hogy a forintosítás, illetve az elszámolás milyen hatással van ezekre a hitelekre. Mennyi lesz a forintosítás után fizetendő havi törlesztés? Mi lesz a gyűjtőszámlán lévő tartozással? Ennek néztünk utána!

Az árfolyamgátas hiteleket is érinti a forintosítás?

Az árfolyamrögzítést igénybe vevő adósok hitele is forintosításra kerül, s az elszámolás is érinti őket. Mivel megszűnik az árfolyamkockázat, tulajdonképpen megszűnik az árfolyamgát is. Azért, hogy emiatt az ügyfelek törlesztési kötelezettsége nem emelkedjen, a pénzintézeteknek a forintosítás előtti rögzített, 2015 januárjában esedékessé vált törlesztő részlet szintjét kell megtartaniuk. Ez az időtartam az árfolyamrögzítés alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60 hónap lehet. A törlesztő részlet azonban a kamat emelkedése miatt, illetve lakástakarék szerződéssel vagy életbiztosítással kombinált kölcsön esetén e szerződésekből fakadóan ebben az esetben is növekedhet.

Mi lesz a gyűjtőszámlán lévő tartozással?

Amennyiben az elszámolást követően a gyűjtőszámlán tartozás marad, akkor a rögzített törlesztő részlet maximum 60 hónapos futamidejének lejárata után a gyűjtőszámla tartozás a forintosított tartozás összegét fogja növelni. Számolni kell tehát azzal, hogy az 5 év lejárat után a havi részlet megnövekedhet.

Mennyivel növekedhet a törlesztő részlet a 60 hónap lejárata után?

A kedvezményes időszakot követően a havi törlesztés legfeljebb 15%-kal emelkedhet. Ha a törlesztő részlet nagyobb mértékben emelkedne, akkor a kölcsön futamidejét meg kell hosszabbítani az adós vagy adóstárs közül a fiatalabbik személy 75. életévének betöltéséig. Ha ez nem lehetséges, akkor a havi törlesztés 15%-kal nagyobb mértékben is növekedhet.

Mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni a későbbi törlesztő részlet emelkedést?

Az árfolyamgátas ügyfeleknek van lehetőségük kilépni az árfolyamrögzítésből oly módon, hogy felmondhatják a gyűjtőszámla hitelszerződést. Ezt a 60 hónapos időszak alatt bármikor megtehetik. Ezáltal elkerülhető, hogy a későbbiekben jelentős mértékben növekedjen a havi törlesztés, vagy nagy lényegesen meghosszabbodjon a futamidő.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése