Tisztelt Cím!

Párommal megromlott a kapcsolatunk. Van egy közös (fele-fele) tulajdonú, 8 milliós (most az kb. 12 millió) devizahitellel terhelt ingatlanunk. 4 éve vettük. Én adós, Ő adóstárs. Nem vagyunk házasok. Gyermekünk nincsen. Mindketten rendelkezünk jövedelemmel, nem szerepelünk BAR listán.

Mivel külön utakon folytatjuk, felmerültek a lehetőségek:
– Eladjuk (mindketten rosszul járunk, mínusszal szállunk ki)
– Ő kivásárol
– Én kivásárolom

Úgy tűnik az utóbbi lesz, és Én vásárolom ki Őt.
Hogyan történik ez? Miket kell számolni ilyenkor a gyakorlatban? Hogyan szabjuk ki, hogy mekkora összeget adjak neki? Miket kell számolni?
Figyelembe kell venni, hogy egyébként az eladással mindketten mínuszosak lennénk?
Szeretnénk kulturáltan, a legegyszerűbben elintézni.
Hogyan történik az átírás? Miket és hol kell intézni? Adók? Illetékek? Költségek?
Hogyan a hitellel?

Köszi előre is!
Gyula

Kedves Gyula!

Adásvételi szerződés alapján történhet a tulajdonrész kivásárlás. A gyakorlatban ez az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, tehát az általuk kölcsönösen kialkudott összeg a vételár. Hogy mekkora összeget kell Önnek fizetnie, az az Önök közötti megállapodáson múlik. Hogy mi mindent kell ilyenkor számolni, abban nem tudunk Önnek segíteni, irodánk ugyanis hiteltanácsadással, hitelügyintézéssel foglalkozik, ingatlanügyekben nem vagyunk illetékesek.

Természetesen mérlegelhetik azt is, hogy az eladással mindketten mínuszosak lennének, továbbá, hogy deviza alapú hitelről lévén szó, az árfolyam emelkedése miatt a tényleges hiteltartozás jóval nagyobb a felvett összegnél.

A tulajdonrész kivásárlásáról a hitelnyújtó bankot is tájékoztatni kell, illetve szükség lehet a bank hozzájárulására is. Az ingatlan átírása az adásvételi szerződés alapján az illetékes földhivatalnál történik. Ennek adó- és illetékvonzatáról, valamint a költségeiről ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd tud pontos tájékoztatást adni.

Amennyiben a volt párja eladja Önnek a tulajdonrészét, akkor nyilván a hitelügyletből is szeretne kiszállni. Arról, hogy ez lehetséges-e, vagyis az Ön jövedelme önmagában is fedezetet nyújt a hitel törlesztésére, vagy esetleg volt párja helyett másik adóstársat kell-e bevonni, a hitelügylet részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud felvilágosítást adni. Javasoljuk, hogy ez ügyben az érintett pénzintézettel egyeztessen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím.
Párommal (feleségemmel) 8 éve vettünk fel szabad felhasználású hitelt, amit arra fordítottunk, hogy az ő szülei házán beépítettük a tetőteret. Minden hivatalosan zajlott tervező mérnökkel. A ráépítés 6,5 millióba fájt. Külön víz, gáz, villany mérőkkel rendelkezünk. A lakhatási engedély a mi nevünkre szól. Az anyósomék beleegyeztek abba, hogy megterhelhetjük az ingatlant, de az alsó szint már korábban meg volt terhelve 4 millióval. A felső pedig 6,5 millióval.
Időközben párom édesapja elhunyt. Az anyósom egyedül nem bírja már fizetni az alsó szint hitelét. Mondtuk neki, hogy adjuk el az egész házat és fizessük ki a hiteleket. Magyarul kezdjük újra. Mi még tudjuk a sajátunkat fizetni, mind a ketten dolgozunk. De van egy kisfiunk és mi nem tudjuk fizetni még az ő hitelét is. De a ház eladásáról hallani sem akar. Közben kiderült, hogy hiába van a lakhatási engedély a nevünkön a felső szintre, és hiába költöttünk milliókat a felső szintre (ami szerintem magasan emelte a ház értékét), még sincs semmi a nevünkön és nincs semmi jogunk.
A kérdésem pedig az lenne, hogy ha az alsó szintre nincs befizetve a havi törlesztés és a legvégső esetben a bank követelne, az mennyire érintene minket? Kirakhatnak a felső szintről minket?
Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.
Norbi

Lakáshitel a fim nevén van. Tulajdonjog 1/2 és 1/2 részben lett megosztva válás után, ennek már öt éve. Az ingatlant a volt neje lakja. Az a kérdésem, milyen megoldás lenne rá, hogy a hitel átkerüljön az ő nevére?