Tisztelet Cím!

32 éves pár vagyunk és még nincs gyermekünk. Mi is éltünk a babaváró hitel lehetőségével a tavalyi évben, melyből a lakásunkat újítottuk fel.

Sajnos ezekben a hetekben derült ki, hogy a férjemnek heretumora van és el is kellet távolítani az egyiket. Kemoterápia vár rá. Soha ezelőtt nem volt ilyen jellegű panasza, egyik napról a másikra derült ki. A terápia után legalább 2 évig nem ajánlott a gyermekvállalással próbálkozni.

Mi történik a hitelünkkel, ha az 5 év lejárata előtt nem sikerül teherbe esnem?
Mi lesz, ha azután sem?

Köszönöm válaszukat!

Kedves Kérdező!

A támogatott személy - a babaváró kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően benyújtott - kérelmére a korábban igénybe vett kamattámogatásnak visszafizetési kötelezettsége alól a kormányhivatal a hozzá benyújtott kérelem alapján hatósági eljárásban, méltányosságból felmentést engedélyezhet több esetben is. Ide tartozik az is, ha egészségügyi okok miatt, az alábbiak miatt nem születik meg a gyermek.

a) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti reprodukciós eljárásban- a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül - részt vettek, vagy

b) a gyermekvállalását azért nem tudták teljesíteni, mert velük szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas, vagy

c) a támogatott személyek számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Az igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának időpontját azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és a megállapítás időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel.

Adott esetben tehát felmentést kaphatnak a kamattámogatás visszafizetésére vonatkozóan. Bővebb információért kérjük, keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi járási hivatal családtámogatási osztályát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
2020 február végén éltünk a lehetőséggel mi is és felvettük a babavárót. 2021 március végén megszületett az első gyermekünk. Szülés után pár hónappal kiderült, hogy a feleségem SM beteg. 2021 novemberében sikerült bejutnunk az ország legjobb sm orvosához, aki azt javasolta, hogy ne vállaljunk több gyermeket. Akkor kevés vagy tünetmentes állapotban volt, de a következő szülésnél durvábban visszatérhet a kór, akár bénulásig is. Tudomásunk szerint ez nem kizáró ok, mert nem meddő, és a terhességet nem befolyásolja (nincs rá tanulmány), de így talán 2 gyermeket hagyna hátra.
Ebben az esetben mi a teendő? Kérvényezhető a hitel eltörlése?

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék , hogy mi történik abban az esetben, ha iker terhességről van szó, a babaváró benyújtása 30. iker terhességi héten történik és egy gyermek születik meg élve?
Illetve ezek után, ha a pár nem mer gyereket vállalni, akkor mi a teendő?
Köszönöm válaszukat előre is.

Meddig vehető meg igénybe a babaváró hitel? Valóban megszüntetik 2021 márciusában?

Jó napot.
39 éves vagyok. Idén vettem fel a babavárót és 5 éven belül 43 éves leszek. Nem szülök, túlkoros leszek. Ezzel igazolhatom, hogy ne kelljen büntetést kapni? Elnézést a buta fogalmazásért!
Köszönöm szépen!

Jó napot!
2019 tavaszán felvett (10 millió, 20 évre) Babaváró hitelt a házaspár válása esetén hogyan lehet megszüntetni? A felvett hitel összege rendelkezésre áll, még nincs elköltve/felhasználva. Gyermek nem született/születik.
Lehet-e azonnal, véglegesen megszüntetni, visszafizetni, „lenullázni” a hitelt, hogy ez a tétel válás után már ne legyen további fizetési kötelezettség egyik fél számára sem. (Gondolok arra, hogy közel 18 évig egyik félnél sem „éljen” még a hiteltörlesztés semmilyen formában sem!)
A válás jogerőre emelkedéséig eltelt időszakig kapott kamattámogatás visszafizetése + a 10 millió Ft visszafizetése mellett milyen költségek/”büntetés” merülhetnek még fel?
Köszönöm a választ: Irén

Üdvözletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik akkor, ha megszületett az első gyermek. De a házasság válásra kerül, sajnos. Ilyenkor mennyit kell vissza fizetnie 10 millió esetén az anyukának? És mikortól kell elkezdenie a vissza fizetést? Mennyi a „büntető” kamat? Illetve hogyan lehetne válás után a volt férjnek kiszállnia az adóstárs „szerepéből? Köszönöm előre is a válaszokat.