Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel mi is gondolkodunk a babaváró kölcsön felvételén. Gyermekünk azonban még nincsen. Az iránt érdeklődnék, hogyha kiderül a hitelfelvételt követően, hogy a párnak önhibáján kívül nem lehet gyermeke (meddőség) és minden kezelés ellenére sem sikerül, akkor a hitel ugyanúgy átalakul piaci kamatozásúvá? Előre ezt sajnos több százezer forint, és évek mire az ember kivizsgáltatná. Népbetegség már lassan sajnos, a baráti körünkben van 4 pár küzd ezzel, ami rémisztő, hiába egészséges az ember.

Ilyen esetben kíváncsi vagyok, hogy az amúgy is megviselt, kizsigerelt ember még megküzdhet majd egy jócskán dráguló hitellel is, vagy létezik erre valamiféle kedvezőbb elbírálás?

Válaszukat köszönöm.
Kata

Kedves Kata!

Amennyiben egészségügyi okból nem születik 5 éven belül gyermek, akkor a járási hivatal méltányosságból felmentést engedélyezhet a visszafizetési kötelezettség alól. Ehhez a támogatott személynek kérelmet kell benyújtania a járási hivatalhoz még a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően.

A felmentés engedélyezésére az alábbi esetekben kerülhet sor:

a) a támogatott személyek egyike a kölcsönszerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé vált, és emiatt a gyermek megszületését nem vállalták,

b) az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 4. számú melléklet 13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a támogatott személyek
ba) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban - a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül - részt vettek, vagy
bb) a gyermekvállalását azért nem tudták teljesíteni, mert velük szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas, vagy

c) a támogatott személyek számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

A b) pontja szerinti igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának időpontját azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és a megállapítás időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel.

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További személyre szóló tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

43 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2021 év végén vettük fel a babaváró hitelt. Azóta volt két vetélésem, most a lombikprogrammal próbálkozunk. A kérdésem az lenne, hogy ebben ez esetben ha az első sem sikerült, lehet benyújtani méltányosságit, hogy ne váljon piaci hitellé vagy úgymond ki kell erőltetni az 5 alkalmat (ami valljuk be fizikailag és szellemileg is rendkívül megterhelő) vagy hogy működik ez lombik esetén?
Választ előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2019-ben felvettük a babaváró hitelt a férjemmel. 2021-ben meg is született a kisfiunk. Aztán 2022 tavaszán kiderült, hogy méhen kívüli terhességem van, azonnal műteni kellett. Ez esetben elhalt magzatként tartják nyilván vagy nem számít, mert a magzat korát nem tudtuk…
Köszönöm a válaszát előre is.

Az szeretném kérdezni, az orvossal milyen papírt kell kitölteni és hol lehet beszerezni? Utána lehet menni a járási hivatalba?

Üdvözlöm.
Szeretném megtudni mi történik, ha megigényeljük a babavárót, de tudatában vagyok annak, hogy PCOS betegségem van.
Köszönöm.

Tisztelt címzett!
Második éve vagyunk házasok, ebből 4 hónapot éltünk együtt. Menet közben eltávolították a méhen. A következő lenne a kérdésem: mi a teendő a babaváróval kapcsolatban ilyenkor, de eközben jövő hónapban elvileg hivatalosan elválok, valami méltányosság nincs ilyenkor? És ez mellett egyedül fizetem.

Üdvözlöm!
Férjemmel felvettük a babaváró hitelt 2020-ban, azonban még mindig nem született gyermekünk. Tudtommal az első gyermek megszületésére 5 év áll rendelkezésre. Viszont ha nem sikerülne addigra sem, érdekelne, hogy mennyi lenne a visszafizetendő összeg, milyen kamatokkal?
Köszönöm!

Tisztelt Cím!
Sajnos a feleségemnek idén tavasszal daganatos betegség miatt eltávolították a méhét és mindkét petefészkét. 3 éve felvettük a 10 milliós babaváró hitelt. Mi a teendőnk, van-e valamilyen bejelentési kötelezettségünk, illetve ha jól gondoljuk, akkor ez így ebben az esetben végig kamatmentes marad.
Jól gondoljuk?
Köszönjük szépen a választ.
Tisztelettel: Antal

Üdvözlöm.
Mi történetünk sajnos kicsit hosszú. 4. császárom volt, első kettő után kértük a csokot és kiderült, hogy az 5. császár vészes lenne. Ilyenkor minekünk vissza kell fizetni vagy ha ad az orvos igazolást, hogy nem vállalhatok gyereket többet, akkor nem?

Üdvözlöm!
Az első gyermekünk születését követően igényeltük meg a babaváró hitelt. Szerettünk volna második gyermeket is, aki után kamatmentessé válna a hitel. Viszont időközben kiderült a gyermekünkről, hogy autista, ami genetikai eredetű. Így a második baba is nagy valószínűséggel autista lenne.
Ez esetben jár-e valamilyen méltányosság, ha nem vállaljuk a babát?

Üdvözlöm!
Megszületett a baba. Még 2 gyermekvállalás kellene. Mivel ez a 3. Babánk és császáros lett, így még 1 baba vállalása engedélyezett egészségügyileg, mivel ő is császáros lenne.
Ebben az esetben a babaváró törlődik?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt hitelnet!
A férjemmel felvettük a babaváró hitelt, várandós voltam, megkaptuk, hogy kamatmentes a hitelünk. Szerettünk volna még babát, de sajnos az orvosok nem javasolják az egészségi állapotom miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy méltányosságból felmentést engedélyezhet a visszafizetési kötelezettség alól?
Köszönöm szépen a választ!
Beáta

Sziasztok.
Gerincbántalmak (isiász, lumbágó) igazolást is be lehet nyújtani az egészségügyi problémákra? Elfogadják azt is? Sajnos már lassan 1.5 éve küzdök ezzel.

Üdvözlöm!
A mi esetünk sajnos rendkívül egyedi, mivel a feleségem iker babáknak (2 gyermek) adott életet, de sajnos a szülés utáni életet veszélyeztető komplikációk során el kellett távolítani a méhét! Így nem tudunk 3. gyermeket vállalni! Ez a babaváró kölcsönszerződés megkötését követő 2. hónapban történt!
A kérdésem a következő lenne: ebben az esetben mi a teendő? És hogy méltányosságból lehetséges-e a hitel maradék részének elengedése, mivel rajtunk kívül és előre nem látható ok miatt nem tudjuk teljesíteni a 3. gyermek vállalását!
Választ előre is köszönettel!
István

Üdvözlöm!
Amennyiben tehát, a hitel felvételét követő 5 éven belül kiderül, hogy eü-i okok miatt, természetes úton nem lehet gyermek, és súlyos egészségkárosodassal járna, a gyermekvállalás, akkor a járási hivatal felmentést engedélyezhet a visszafizetési kötelezettség alól.
Ez a kamatra vonatkozhat, vagy netán a teljes fennmaradó hitelösszegre?
Köszönettel,
Emese

Érdeklődni szeretnék, hogy házasságtörés miatti válás esetében nincs-e valamit engedmény?

Köszönöm szépen, továbbítom az információt, kellemes hétvégét!

Tisztel Hitelnet!
Olyankor mi van, ha születéskor derül ki, hogy genetikailag beteg egy ikerbabák egyik picije, és mondjuk a házaspár nem szeretné vállalni a picit így? Mi történik a babaváróval ilyenkor, ha már felvették?
Előre is köszönöm a választ!

Ha jelenleg két gyermekünk van és szeretnénk vállalni harmadikat, öt éven belüli megszületés esetén, elngedik a BVH. által felvett összeget?

Érdeklődnék, hogy ha 5 éven belül nem születik meg a bevállalt baba egészségügyi okok miatt, akkor a babaváró hitelt hogy kell fizetni vissza? A lányom császáros volt, végig veszélyeztetett terhes, tele problémákkal!
Nem biztos, hogy még egy baba születhetik neki! Mi a teendő ilyenkor? Orvosi igazolás kell?
Köszönöm előre is válaszukat!
Üdvözlettel: Erzsébet

Üdvözlöm.
Ezt ki tudna nekem fejteni: “13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja”. Mely intézmények tartoznak ide? Illetve hol találhatom meg ezt az információt? Ha magánklinikán végzik a vizsgálatokat, illetve beavatkozásokat akkor azt is el kell fogadniuk?