Mi lesz a babaváró hitellel, ha egészségügyi okból nem születik gyermek?

Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel mi is gondolkodunk a babaváró kölcsön felvételén. Gyermekünk azonban még nincsen. Az iránt érdeklődnék, hogyha kiderül a hitelfelvételt követően, hogy a párnak önhibáján kívül nem lehet gyermeke (meddőség) és minden kezelés ellenére sem sikerül, akkor a hitel ugyanúgy átalakul piaci kamatozásúvá? Előre ezt sajnos több százezer forint, és évek mire az ember kivizsgáltatná. Népbetegség már lassan sajnos, a baráti körünkben van 4 pár küzd ezzel, ami rémisztő, hiába egészséges az ember.

Ilyen esetben kíváncsi vagyok, hogy az amúgy is megviselt, kizsigerelt ember még megküzdhet majd egy jócskán dráguló hitellel is, vagy létezik erre valamiféle kedvezőbb elbírálás?

Válaszukat köszönöm.
Kata

Kedves Kata!

Amennyiben egészségügyi okból nem születik 5 éven belül gyermek, akkor a járási hivatal méltányosságból felmentést engedélyezhet a visszafizetési kötelezettség alól. Ehhez a támogatott személynek kérelmet kell benyújtania a járási hivatalhoz még a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően.

A felmentés engedélyezésére az alábbi esetekben kerülhet sor:

a) a támogatott személyek egyike a kölcsönszerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé vált, és emiatt a gyermek megszületését nem vállalták,

b) az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 4. számú melléklet 13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a támogatott személyek
ba) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban – a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül – részt vettek, vagy
bb) a gyermekvállalását azért nem tudták teljesíteni, mert velük szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas, vagy

c) a támogatott személyek számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

A b) pontja szerinti igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának időpontját azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és a megállapítás időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel.

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További személyre szóló tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm szépen, továbbítom az információt, kellemes hétvégét!

Tisztel Hitelnet!
Olyankor mi van, ha születéskor derül ki, hogy genetikailag beteg egy ikerbabák egyik picije, és mondjuk a házaspár nem szeretné vállalni a picit így? Mi történik a babaváróval ilyenkor, ha már felvették?
Előre is köszönöm a választ!

Miben változhat még? Mivel 10 milliót vettek fel, de csak ugye 7 milliót kell így visszafizetniük? Törlesztő? Mennyit kell így visszafizetniük?

Ha jelenleg két gyermekünk van és szeretnénk vállalni harmadikat, öt éven belüli megszületés esetén, elngedik a BVH. által felvett összeget?

Kedves Gyula!
A hitelszerződés megkötését követően született első gyermek után a támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak.
A fennálló tőketartozást a hitelszerződés megkötését követően született harmadik gyermek után engedik el.
Ha most fogják felvenni a Babaváró hitelt, úgy a gyermek után a törlesztés szüneteltetésére lesznek jogosultak. Bővebben a Babaváró hitelről IDE kattintva tájékozódhatnak.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Babaváró hitel ügyintézést!

Érdeklődnék, hogy ha 5 éven belül nem születik meg a bevállalt baba egészségügyi okok miatt, akkor a babaváró hitelt hogy kell fizetni vissza? A lányom császáros volt, végig veszélyeztetett terhes, tele problémákkal!
Nem biztos, hogy még egy baba születhetik neki! Mi a teendő ilyenkor? Orvosi igazolás kell?
Köszönöm előre is válaszukat!
Üdvözlettel: Erzsébet

Kedves Erzsébet!
44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet értelmében:
15. § (1) Ha a) a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól, * a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, a kölcsön ügyleti kamata a (10) bekezdésben foglaltak szerint módosul, és – a 17. §-ban foglalt esetek kivételével – az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak. *

Üdvözlöm.
Ezt ki tudna nekem fejteni: “13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja”. Mely intézmények tartoznak ide? Illetve hol találhatom meg ezt az információt? Ha magánklinikán végzik a vizsgálatokat, illetve beavatkozásokat akkor azt is el kell fogadniuk?


11
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x