Üdvözlöm!

Pár kérdésem lenne az extrém esetekkel kapcsolatban elméleti síkon.

1 gyerek esetén, ha 20 éves ciklusra veszem fel a babaváró hitelt és a 15. évben válás következik be, akkor a teljes futamidőre vissza kell fizetni a kamatot, vagy csak a fennmaradó 5 évre? Ilyen esetben a fennmaradó 5 évet ha előtörlesztem egy összegben, akkor a kamatvisszafizetés mely időszakra vonatkozik?

A felelősségteljes gondolkodás érdekében muszáj megkérdezni, hogy ha családi tragédia történik, akkor a másik félre rázuhan egy ~7 milliós kamat visszafizetés a nyilvánvaló gondjai mellé?

Olyan kérdésem is van, hogy ha 20 évre veszem fel a hitelt, de a 10. év után egy összegben kifizetem a fennmaradó részt (gondolom kamatmentesen), akkor a ezzel lezárul a szerződés és a feltételeknek sem kell teljesülni a továbbiakban?

Köszönöm a választ!
Laci

Kedves Laci!

Ha a házasságot a futamidő alatt felbontják, a jogerős bírósági ítélet dátumát követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik. A támogatott személyek a kamattámogatás nélküli, aktuális ügyleti kamatot fizetik ezt követően.

Fenti esetben – legalább egy gyermek megszületett 5 éven belül – csak a hátralévő futamidőre vonatkozóan merül fel a kamattámogatás nélküli törlesztési kötelezettség. Az addig igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetni, mivel teljesítették a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt. Előtörlesztésre is van lehetőség, tehát ebben az esetben akár végtörleszhetik is a kölcsönt.

Ha nem született gyermek és a házastárs 5 éven belül meghal, kamattámogatás az elhalálozástól számítva 6 hónapig nem szűnik meg. Ezen időtartam lejártáig a törlesztési kötelezettség szünetel. Továbbá az addig igénybevett kamattámogatás összegének utólagos felszámítására a kamattámogatással érintett időszak lejártát követően nem kerül sor.

Amennyiben a házastársa halálát követően a támogatott személy a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül a rendeletnek megfelelően újabb házasságot köt, az 5 éves időtartam számítása újrakezdődik. Ezen időtartamon belül teljesített gyermekvállalás esetén érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése, és a gyermekvállalási támogatás is.

Ha 5 éven belül születik legalább 1 gyermek, akkor az ezt követően teljesített végtörlesztés díjmentes. Ezzel lezárul a szerződés és a feltételeknek sem kell teljesülni a továbbiakban.

A babaváró hitel további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a babavárót én mint feleség vettem fel. Nekem a tulajdonomban van már egy lakás, ami le is lett panírozva, hogy csak az enyém. Ez a babavárónál fel van tüntetve. 3 évig nem kell fizetni, mert a gyermek már pocakban volt és azóta meg is született. Viszont ahogy elkezdődik a törlesztés, ha az én számlámra nem érkezik pénz, mert még nem dolgozom, akkor a férj számlájáról vonják? Vagy a lakást fogják érte “elárverezni”?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Azt szeretném megtudni, ha a gyermekvállalás igazolt egészségügyi, műtéti okok miatt lehetetlenné válik, akkor is meg kell fizetni az öt évig kapott közel 2.000.000. támogatást?

Üdvözlök mindenkit!
Olyan kérdésem lenne, ha a férj meghal és egy gyermek született, de babaváró hitelt vettünk fel, de lefagyasztják a spermát és még 2 gyermek megszületik 5 éven belül, hogyan alakul a hitel visszafizetés és kamat? Illetve ha mindketten meghalnak autóbalesetben, ez egy példa, akkor mi lesz a hitellel?

Tisztelt Hitelnet!
Fiam és felesége a Babaváró hitelt felvette 2021. januárban. A menyem 2. gyermekükkel várandós volt, így 3 évre a fizetési kötelezettség alóli felmentést is megkapták. A fiam március 19-én elhunyt, ő volt az egyetlen kereső a családban. A 2. unokám 2021. május 16-án megszületett. A hitel visszafizetését a menyem és a 2 unokám örökli? A szülő halálával van-e lehetőség, hogy a tőke visszafizetése alól mentességet kérjenek (teljes babaváró hitel elengedésére), hogy a 2,5 éves és a 3 hetes gyermeket adósság ne terhelje? Ha igen, annak menetét leírnák, hová kell a kérelmet benyújtani MÁK, hitelintézmény stb.
Köszönöm válaszukat.

Ha teljes összeget felvette valaki 2020 júliusban és el akar válni a házastársa decemberben, milyen következményekkel jár?

Tisztelt Hitelnet!
Babaváró kölcsönt vettünk fel tavaly.
Érdeklődnék, ha hirtelen a házastárs, azaz a főadós váratlanul meghal, akkor a teljes tartozás csak rám hárulna vagy kapásból örökölné automatikusan az összes gyereke is mellettem?
2 közös gyermekünk van, (egyikük a babaváró hitel felvétele után született), illetve a főadósnak van egy korábbi kapcsolatából egy lánya.
Azzal nem vagyok tisztában, hogy ő is örökölné a hitelt vagy ő teljesen ebből kimaradna?
Köszönöm a válaszát!

Üdvözlöm!
Ha 5 éven belül megszületik a baba és a 6. évben meghal az egyik fél, akkor is kamatmentes marad a kölcsön?

Tisztelt Hitelnet!
Ha megengedik, lenne egy elméleti kérdésem a babaváró hitel kapcsán. A 20 éves ciklusra felvett 10 millió forint három gyermek születése esetén időzítés függvényében, majdnem teljes egészében állami támogatássá válik. Egy esetleges válás, ne adj isten haláleset esetén a futamidő lejárta előtt ez a támogatás visszafizetendő a gyermekek megszületése után is?
Köszönöm,
Sándor

Tisztelt Szakértő!
A babaváró hitellel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha a házastárs elhalálozik van különbség, hogy a folyósítástól számított 5 éven belül vagy 5 éven túl, és egy összegben vissza kell fizetni a hitelt, sajnos ez a része nem egyértelmű Nekem.
Ebben szeretnem a segítségét kerni.
Tisztelettel.

Üdvözölöm!
Az lenne a kérdésem, ha az anyuka betöltötte már a 12. terhességi hetét, úgy kötik meg a szerződést, de valami komplikáció lép fel terhesség alatt és nem lehet megtartani a babát vagy elveszíti az anya a babát… ilyenkor, hogy számolnak? Megy a kamat?

Kedves Hitelnet!
Egy hasonlóan speciális kérdésem lenne a babaváró kölcsönnel kapcsolatban.
Az elméleti eset a következő: a futamidő 4. év második felében (kamattámogatási periódus alatt) a feleség várandós lesz az első gyermekkel. A várandósság 12. hetének betöltését az elvárásoknak megfelelően jelzik a hitelintézet felé a törlesztés szüneteltesét kérve. Időközben letelik a futamidő első 5 éve, megkapják a kamattámogatást, hiszen már van egy 12. hétnél idősebb magzatuk.
Mi történik abban az esetben, amennyiben az 5. évet követően (mivel a várandósság a 4. év második felében kezdődött) a magzat meghal, vagy a gyermek halva születik? Ebben az esetben vissza kell fizetni a kamattámogatást?
Köszönöm a választ,
Üdvözlettel,
Lili