Mi a végrehajtási sorrend adóstárs és jelzálogkötelezett esetén?

Üdvözlöm!

Egy élettársi közösségben élő rokonom 2007-ben adóstársként aláírt egy gépjármű vásárlási ügyletben kb. 3 M Ft nagyságrendben. Élettársa elvesztette a munkáját, majd átmenetileg minimálbéres állást talált csak. A fizetése nem fedezte az időközben megemelkedett CHF hitelt, így a bank felmondta a szerződést. Azóta kamatokkal emelten 8 M Ft a követelés. A hitelügyletbe adós édesapjának ingatlana is bevonásra került.

Az élettársi közösség ez évben megszűnt. Adós nem fizet, jelzálogkötelezettet megtéveszti. Adóstárs jövedelme bruttó 110.000 forint, aki csak 1/2 tulajdoni jogú ingatlannal rendelkezik és külföldre költözést tervez.

A kérdésem az, hogy jelen esetben a 8 M Ft-s hitel megfizettetésére milyen sorrendiséget alkalmaznak? Adós arra hivatkozik, hogy édesapján nem végrehajtható a tartozás, hiába az ingatlanfedezet, mert közjegyzői okirat nem készült. Ha adós nem fizet és ekkora összeg nyilvánvalóan nem vonható le a fizetéséből, akkor az adóstársat veszik elő, vagy az ingatlanfedezet kerül árverésre? Amennyiben az árverési ár nem fedezi a hiteltartozást, akkor soron ki következik, az adós, vagy adóstárs fizetését terhelik?

Köszönettel: Erzsébet

Kedves Erzsébet!

A hitelügyletbe adóstársként bevont személy ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós, akár saját vagyonával, ingatlanával is. Végrehajtás esetén először a jövedelem tiltása (adós, adóstárs részéről) alapján próbálja meg követelését érvényesíteni a végrehajtó, de emellett sor kerület az ingatlanon történő végrehajtásra is.

Az, hogy a gépjármű hitel fedezetét illetően nem került sor közjegyzői okiratba foglalásra, nem jelenti azt, hogy nem adható ki végrehajtás adott ingatlanra. A közjegyzői okirattal azonnali végrehajtás kérhető, az okirat nélkül egy jogerős fizetési meghagyást követően. Ugyanakkor mivel az adóstárs fedezetként be nem vont, de saját tulajdonú ingatlanával is felel, ezért az sem kizárt, hogy az adóstárs adott esetben 1/2 tulajdoni arányú ingatlanát is végrehajtás alá vonják. Konkrét sorrendet tehát nem tudunk mondani az adóstárs vagyona és az ingatlanfedezet között. A gyakorlatban mindkettőre van példa adott ügylettől függően. A végrehajtó általában azt a módot választja, mellyel hamarabb érvényesíthető a követelés.

Konkrét tájékoztatást az ügyben az illetékes végrehajtótól kaphatnak.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy testvérem vett fel egy hitelt, amiben édesanyám volt az adóstárs. Testvérem nem tudta fizetni a hitelt, ezért édesanyám házára is végrehajtási jogot tettek. Testvéremnek az ingatlanja teljes mértékben fedezni az összeget.
Kérdésem az lenne, hogy lehet az, hogy édesanyám ingatlanjára terhelték, mikor elárverezhető az ő ingatlanja is? Hallottunk valami vh korlátozásról, de pontosan nem tudjuk mit takar és hogy ki lehetne töröltetni a mi tulajdonlapunkról, hogy eladható legyen a ház?
Előre is köszönöm a választ.
Szép estét.

A kérdésem az lenne, hogy csok igénybevételével vásárolt ingatlanra, ha a végrehajtó ráteszi a kezét más követelés miatt, akkor elárverezhet-e úgy, hogy az adós 1 százalékban résztulajdonos? A férj 99, a feleség 1 százalékos tulajdoni részt képvisel. Az ingatlan elidegenítési tilalom mellett. És az állam ebben az esetben visszakövetelheti-e a csok támogatást?
Köszönöm válaszát.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x