Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekünk van. A csok-ot szeretnénk igénybe venni házunk bővítéséhez (15 m2 terasz bővítéséhez és beépítéséhez). Én vagyok az 1/1 tulajdonos. Mi a teendőnk, ha igénybe szeretnénk venni a csok-ot? Hol igényelhetjük? Mekkora összeget kaphatnánk? (az ingatlan jelenleg kb. 60 m2 és kb. 20-25 m2-rel szeretnénk bővíteni).

Másik kérdésem, hogy én a svájci frank hitel miatt Khr-s lettem. Még 1 évem lenne a hitelből, így én nem tudok hitelt igényelni. Milyen megoldás létezhet, hogy felvehessük a Csok-ot és hitelt is igényelhessünk, hogy meg tudjuk valósítani a bővítést? (Szeretnénk saját szobát, jó lenne, ha nem a konyhában tudnánk álomra hajtani a fejünket a férjemmel).

Bocsánat a kapkodó levélért, 9 hónapos fiam sürget. 🙂
Nagyon köszönöm segítségüket előre is.
Tisztelettel: Gabriella

Kedves Gabriella!

A negatív tartalmú KHR lista sajnos szinte lehetetlenné teszi a hitelfelvételt. Ha aktív KHR státuszban van jelenleg, akkor egyik bankpartnerünknél sem oldható meg a hitelfelvétel. Passzív KHR esetén egy pénzintézet van, amely nyújt lakáshitelt, de csak akkor, ha a passzív KHR státusz legalább 6 hónapja fennáll. KHR listás ügyfél akkor válhat ismét hitelképessé a bankoknál, ha adatai törlésre kerülnek a KHR rendszerből, ami legkorábban a passzív státusz 1 éves fennállása után lehetséges. Arra sajnos nincs lehetőség, hogy Ön kimaradjon a hitelügyletből, mivel tulajdonosa az ingatlanfedezetnek, illetve a házastárs bevonása is kötelező.

Bővítéshez abban az esetben vehető igénybe a CSOK, ha az ingatlan legalább egy szobával bővül. A meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek, tehát hozzá kell építeni a házhoz vagy beépíteni a tetőteret. Fontos, hogy a bővítendő ingatlanban házastársak esetén mindkét mindkét félnek legyen tulajdonjoga. (Nem feltétel az 50-50%-os tulajdoni hányad.)

Amennyiben a bővítés esetén előírt feltételek teljesülnek, akkor 3 gyermek után, 80-85 m2 hasznos alapterületűre bővített ingatlanra 1.500.000 Ft összegű kedvezményt kaphatnak elvileg. Azért elvileg, mert figyelembe kell venni azt a szabályt is, hogy a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege. A minimális számlabemutatási kötelezettség mértéke a hitelintézet által elfogadott költségvetés összegének 70%-a. A minimális számlabemutatási kötelezettség teljesítését figyelembe véve a kedvezmény összege nem haladhatja meg tehát a költségvetés 35%-át. Ezek alapján ahhoz, hogy a 1.500.000 Ft összegű CSOK-ot valóban igénybe tudják venni, a költségvetésnek legalább 4.300.000 Ft-ról kell szólni, melynek 70%-át számlával kell igazolni. Ebben a formában a bővítéshez önerő is szükséges.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A házastársam előző kapcsolatában adóstárs volt jelzáloghitelnél és most tudtuk meg, hogy szerepel a bárlistán. 3 gyerek után szeretnénk igénybe venni a csok + hitelt használt lakás vásárlásra.
Milyen lehetőségünk lenne? Például, ha Vagyonközösségi megállapodás születik közöttünk? Vagy bármely megoldás érdekelne.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy kapnánk-e hitelt a párommal. 1 gyerekre igényelnénk a csokot. Passzív bárosok vagyunk. Van egy ingatlanunk, az OTP factoringnak tartozunk. Ezt szeretnénk kiváltani vagy új hitelt felvenni egy másik házra. Ezt a házat eladnánk. Mi lenne a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet.
Párommal 9 éve élünk együtt, van egy 8 éves fiunk és érkezik a másik. Kérdés az lenne, hogy a párom anno lemondott a javamra a fiunkról egyéb okok miatt, amit a gyámságon tettünk meg. Csokot és hitelt szeretnék igénybe venni. Én aktív Bar lista miatt kiestem, tehát mind a kettőt ő venné fel. Olyan lehetséges-e, hogy újra besétálunk a gyámhivatalba, hogy közösen neveljük ismét, és így nem kell lemondanom a gyerekekről, hogy járjon nekünk a támogatás és külön intézménynél venné fel a hitelt /fundamenta/, csok pedig OTP. Ilyenkor én ugye nem lennék akadály a KHR miatt? A csok alanyi jogon jár, ha jól tudom. A párom teljesen tiszta és megvan a 180 nap.

Üdvözlöm!
Szeretnék lakást venni kb. 10-15 millió! Aktív bárlistán vagyok. de két éve nem csúsztam a fizetéssel. Jövő nyáron telik le, bár nem szeretnék hitelt, ha nem muszáj. 5 gyermek van, 3 kiskorú,egyedülálló vagyok, jó a keresetem is (200 000 Ft) + egyebek, de pár hónap múlva 40 leszek.
Milyen megoldást vagy lehetőséget tudna ajánlani?
Köszönöm.

Én bar listás vagyok, de két gyerekem van válaszból megértettem, hogy akkor kaphatom meg a csokot – ha a fennálló összeget egymagam fizetem ki, tehát további hitelre nem vagyok jogosult. Engem az érdekelt volna elsősorban, hogy a csokot mindkét gyerekre kapom, vagy csak egyre. Egyik gyerekem 21 éves, tanuló egyetemista, tehát eltartott. A másik gimnazista tanuló, ő is eltartott. Ez lett volna a kérdésem. A fennálló tatozásom még 30 ezer Ft.

tisztelettel!!!
Évekkel ezelőtt vettem fel kölcsönt aki helyett fizetek, de azt hiszem bar listás lettem. Szeretném lakásvásárláshoz a csok-ot igénybe venni, mert albérletben élek két gyerekkel. Lányom egyetemista, tehát eltartott 21 éves, fiam gimnáziumi tanuló 18 éves, tanuló, eltartott. A lakás értéke 5.500 ezer forint, nagyon szép és jó állapotú. Ehhez még banki hitel is szükséges lenne. Ehhez önerő egymillió háromszázezer Ft. Kaphatom-e a két gyerekre a csoko-ot, és a fennmaradó részhez banki hitelt? Jelenlegi munkahelyemen 2014. november 24-e óta dolgozom, ez bizony nagy dolog a mai világban.

Üdvözlöm!
Párom házat szeretne venni szocpollal. 1 gyermekünk van, nem vagyunk házasok. Én sajnos bár listás vagyok, ő tud attól szocpolt igényelni a hitelhez?

Üdvözletem.
November óta passzív bar listás vagyok, de párom nem az. A kérdésem az lenne, ha az új csok keretei között kinéztünk egy 9,7 milliós lakást, amely 71 nm és új építésű, akkor igénybe tudjuk venni a támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztet Hitelnet!
Én arra lennék kíváncsi, hogy úgy igényelhető-e a csok, hogy egy gyermekünk van jelenleg az élettársammal, de szeretnénk egy kis esküvőt és 4 éven belül bevállalnánk még egy gyermeket és majd így szeretnénk felvenni a szocpolt. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha a házasság megvan és elindítom a kérelmet, hogy hozzájuthassak a szocpolhoz és az eladóval megegyezünk, hogy adjuk a szocpolt és a fennmaradó összeget havi részletfizetéssel fizetjük tovább. Ez így működhetne-e, mivel hitelt egyikünk sem kap, mert bárosok vagyunk!
Előre is köszönöm a válaszát!