Mi a különbség a lakáslízing és lakáshitel között?

Tisztelt Szakértő!

Lakáshitel és lakáslízing között szeretnék választani, de nem teljesen tiszta a különbség. Ami számomra fontos lenne, az a minél kevesebb törlesztő részlet, és hogy minimális önerővel juthassak lakáshoz. Ilyen szempontok figyelembe vételével melyik lehetőséget javasolná?

32 éves vagyok, van egy öt éves gyermekem, akit egyedül nevelek. A hitel- vagy lízingfelvétel szempontjából jelent valamilyen hátrányt, hogy egyedülálló vagyok? Jogosult vagyok bármilyen kedvezményre a lakásvásárlás kapcsán?
Milyen futamidő lenne a maximális, amit választhatok? Függ ez valamennyiben attól, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezem? Jelenlegi fizetésem 136 000 forint, amit bankszámla kivonatokkal igazolni is tudok.

Köszönöm a választ.
Adrienn

Kedves Adrienn!

A lakáslízing és a lakáshitel között sem a kamatok tekintetében, sem a szükséges önerőt illetően nincsen jelentős különbség. A konstrukciókat összevetve két lényeges különbség van azon felül, hogy lakáslízing esetén a bank az ingatlan tulajdonosa, lakáshitel esetén pedig a hitelfelvevő: az egyik az, hogy lakáslízing esetén euró alapú finanszírozásra is lehetőség nyílik, ugyanakkor lakáshitel esetén nemcsak piaci kamatozású termékek, hanem állami kamattámogatású konstrukciók is elérhetők.

Az államilag támogatott lakáshitelek havi törlesztő részletének megfizetéséhez az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt használt lakás vásárlása esetén. Az 5 év eltelte után ez a hiteltermék is piaci kamatozású lesz. Lakáslízing esetén kamattámogatás nem vehető igénybe a havi lízingdíj megfizetéséhez.

Önerő szempontjából nincsen különbség a lízing és a hitel között. A vonatkozó kormányrendelet mindkét esetben a vásárolandó lakás forgalmi értékének maximum 80%-áig teszi lehetővé a hitel-, illetve lízingfelvételt. (Euró alapú lízing esetén a finanszírozási arány ennél kevesebb, 65%.) A ténylegesen felvehető összeg a banki előírásokat is figyelembe véve általában nem éri el az ingatlan értékének 80%-át. A bírálatot a bankok az igénylők jövedelmi helyzete és a vásárolandó ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján végzik és ezt követően döntenek a maximálisan nyújtható összegről.

A lízing- és hitelkonstrukciók egyedülállók számára is elérhetők. Használt lakás vásárlásához egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol, félszocpol) sajnos nem vehető igénybe. Életkora alapján a maximális futamidőre is kérheti a finanszírozást, ami általában 20 év, de több banknál akár 35 éves futamidő is választható.

A lízing- és hitellehetőségek megismeréséhez és összehasonlításához kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes lízing- illetve hitelajánlatát!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az oldalon láttam, hogy lízingről is lehet szó. Érdeklődöm, hogy mi a különbség a lízing és a hitel között? Mit jelent a lakáslízing? Mire jó? Lízingre is van állami támogatás?

Kedves Gergely!
Kérdéseire választ fenti bejegyzésünkben talál. Kérjük, tekintse meg a korábbi hozzászóló által feltett kérdésekre adott válaszainkat!


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x