Mezőgazdasági épület családi házzá építéséhez igényelhető lakáshitel?

Tisztelt Szakértő!

Egy (zártkert) külterületi ingatlan vásárlásán gondolkodom. Jelenleg egy 20 m2-es mezőgazdasági épület található rajta (+ pince, amit nem számolnak bele). Ezt kívánom átépíttetni egy építészmérnök rajzai alapján. Maximum 30 m2 építhető a telekre, tehát a 2 szobát a tetőtérbe tennénk.

Ezt el lehet viszonylag könnyen fogadtatni családi házként, ha előtte építési engedélyt szereztem és számlával bizonyítom a munkálatokat? Vagy inkább üdülő/nyaralóként próbálkozzam? Ekkor is el kell az egész telket fogadtatni, mint belterületi telket? Nem lehet csak a házat?

Folyamatosan szándékozom ott lakni a jövőben. Be is jelentkeznék állandó lakcímre oda. Érdemes ebbe belekezdeni?
Mekkora összegekkel és idővel számoljak nagyságrendileg?

Válaszait nagyon köszönöm.
Üdvözlettel,
Tamás

Kedves Tamás!

A legtöbb pénzintézet külterületi ingatlant, zártkertet nem finanszíroz. Létezik azonban olyan banki konstrukció, mellyel külterületi ingatlanra is vehető fel hitel, ha az adott ingatlan lakóház és az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

Jelenlegi formájában (mezőgazdasági épület) tehát nem tud hitelt felvenni, a vételár banki kölcsönből történő finanszírozása tehát nem oldható meg, de ha olyan jogerős építési engedélyt sikerül kapnia, amely lakóház vagy üdülőingatlan építésére szól, akkor elképzelhető, hogy megvalósulhat a hitelből történő építkezés.

Azt, hogy az adott ingatlanra kiadható-e lakóház vagy üdülő építésére szóló engedély, sajnos nem tudjuk megmondani, ebben a kérdésben irodánk nem illetékes. Ennek a területileg illetékes építésügyi hatóságnál tud utánajárni.

Ha ilyen építési engedély nem adható ki, akkor pénzügyi partnereinknél nem oldható meg a banki hitelfelvétel. Amennyiben igen, akkor előzetes hitelbírálat alapján tudnak Tanácsadóink tájékoztatást adni arról, hogy mekkora lehet a maximálisan felvehető hitelösszeg. Ezt befolyásolja az ingatlan földrajzi fekvése, várható jövőbeni értéke és az Ön jövedelmi helyzete is.

Az építéshez, átalakításhoz igényelhető lakáshitelek átfutási ideje körülbelül 1 hónap. A hitelkérelem akkor nyújtható be, ha megvan a szükséges, jogerős engedély, tervdokumentáció, műszaki leírás, költségvetés és a jövedelemigazolás.

Javasoljuk, hogy először az illetékes építési hatóságnál érdeklődjön a lehetőségekről, s pozitív válasz esetén, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Az lenne a kérdésem, hogy nekünk mezőgazdasági ingatlanra járna-e valamilyen hitel? 3 hónapja vagyunk házasok és 2 gyerekünk van. Én 22, feleségem 26 éves! Várom válaszát.
Üdv.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x