Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődnék, hogy amennyiben 10 000 000 Ft lakáshitelt szeretnék felvenni kb. 50 %-os önerővel 15 vagy 20 évre, abban az esetben mennyire vagyok hitelképes?

Saját vállalkozásom van, melyben minimálbérrel vagyok bejelentve. Azzal tisztában vagyok, hogy a múlt év NAV jövedelemigazolásra van szükség ezen jövedelem igazolására. Továbbá 2 millió Ft osztalékot vettem fel, tehát összességében véve nettó 250 000 Ft-tal lehet számolni, ha havi lebontásban nézzük a nettó jövedelmemet.

A kérdésem leginkább arra irányul, hogy a banki hitelbírálat szankcionálja-e az effajta jövedelmet negatívan?
Továbbá van-e valami külön feltétele annak, ha államilag támogatott lakáshitelt szeretnék, melynek kedvezőbb a kamatozása?
Elég lehet-e a bank számára a kedvezőbb kamatok érdekében, ha havonta x összeg kerül befizetésre fizetés címszóval vagy elég nekik, ha például az év végén felvett osztalékot egy összegben elhelyezem a számlán?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Tamás

Kedves Tamás!

Az osztalékból származó jövedelmet figyelembe tudják venni a pénzintézetek meghatározott feltételekkel. Egyik alapvető követelmény, hogy az igénylőnek az utolsó két – illetve banktól függően – 3 év osztalék kivétét kell igazolnia. Nem vehető figyelembe az osztalék, ha csak egy adott évben történt kifizetés. Az osztalék kivétet az előző évek adóbevallásával szükséges igazolni. Emellett NAV jövedelemigazolást is kell benyújtani, melyen az osztalék az elkülönítetten adózó jövedelem 1/12-ed részeként vehető számításba. Osztalék előleg szintén nem vehető figyelembe. Van olyan bank is, amely az osztalékot kiegészítő jövedelemként fogadja el az adós fő jövedelmének 30%-áig.

Az államilag támogatott lakáshitel igénylésének jogszabályi feltételei vannak, melyekről részletei leírást ITT talál.

Kedvezőbb kamatszint akkor érhető el, ha az igénylőnek munkabér jogcímen, havi rendszerességű jövedelme érkezik a számlájára. Az év végén felvett osztalék számlán történő elhelyezésével kamatkedvezmény nem érvényesíthető.

Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink a további részletek ismeretében készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése