T. Hitelnet!

Adóstárs vagyok egy euró alapú jelzáloghitelben. A lakás felére kellett felvenni hitelt. Forintban átszámítva a törlesztő részlet 35.000 Ft/hó még 7 évig. Nekem nem kell fizetnem, nincs elmaradás, és nem is volt. Most saját lakás vásárlása előtt állok.

A kérdésem az lenne, hogy ez mennyiben befolyásolja a felvehető lakáshitel összegét?
Az önerő kiegészíthető személyi kölcsön formájában?

Feleségemmel közösen nettó 170.000 Ft-ot keresünk és 5.000.000 Ft-ot szeretnénk felvenni, illetve 2.500.000 Ft önerővel rendelkezünk. (1.500.000 Ft bánkártyán, illetve 1.000.000 Ft lakástakarék.) Egyéb hitelünk nincs.

Önök szerint mekkora eséllyel kaphatjuk meg az összeget?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Egy esetleges hiteligénylés során nyilatkozni kell arról, hogy az igénylőnek van-e valamilyen hitele, adóstársi szerepe, s ha igen, mekkora összegű és mekkora havi törlesztésű. Ha Ön adóstársként szerepel egy hitelügyletben, akkor elvileg ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós, még akkor is, ha jelenleg nem Ön a kölcsön törlesztője. Lakáshitel igénylése során tehát ezt figyelembe veszik a bankok, ami csökkentheti a lakásvásárlásra nyújtható kölcsön maximális összegét.

Amennyiben nem rendelkeznek a lakásvásárláshoz szükséges önerővel és plusz ingatlanfedezet bevonására sincs lehetőségük (a plusz fedezet bárki tulajdonában lehet), akkor a saját erő személyi kölcsönből is kiegészíthető. Ezt azonban nem igazán szoktuk javasolni, mivel a személyi hitelek jóval magasabb kamatláb mellett érhetők el, s mivel viszonylag rövid futamidőre (maximum 7 év) vehetők fel, ezért magas havi törlesztési kötelezettséget eredményeznek, ami tovább csökkenti a lakásvásárlási hitel törlesztésére fordítható jövedelmet.

A maximálisan felvehető lakáshitel összegét az is befolyásolja, hogy mekkora értékű ingatlant szeretnének vásárolni és az hol található helyileg. A finanszírozás mértéke ugyanis az ingatlan területi elhelyezkedésétől is függ. Ha az előzetes kalkulációhoz szükséges valamennyi információt megadják ajánlatkérő adatlapunkon, akkor Szakértőink tájékoztatni tudják Önöket a konkrét lehetőségekről (szükséges önerő, maximális hitelösszeg, vállalható havi törlesztő részlet, járulékos költségek, aktuális kamatfeltételek, stb.).

A szükséges dokumentumok benyújtása után, de még az adásvételi szerződés megkötése előtt Szakértőink előzetes hitelbírálatot is tudnak végezni, melynek eredményétől függően vághatnak bele a lakásvásárlásba, s nincs az a kockázat, hogy az ügyintézés során derül ki, hogy mégsem kaphatják meg a szükséges összeget.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Két kérdésem lenne:
1) Nincs önerőm, ezért személyi kölcsönre és lakáshitelre is szükségem van. Amennyiben a személyi kölcsönt az apósom venné fel, és engem mint kezes/adóstárs jelölne meg, lakáshitel elbírálásakor (amit már én vennék fel), a személyi kölcsön törlesztője is beleszámít, tehát esetleg amiatt haladja meg majd a hitel a fizetésem 50%-át, és elutasítják?
2) Külföldi kettős állampolgárt (édesapám, magyar és román állampolgársággal), külföldi keresettel meg tudok-e jelölni mint adóstársat, hogy ezáltal nagyobb hitelhez juthassak hozzá?

Ha meglévő hitelem van, mely 4 év múlva jár le (15 éves futamidő), viszonylag magas fizetéssel, lehetek-e adóstárs a testvérem hitelfelvételénél?
Ha a saját hitel lejárata után ismét hitelt szeretnék felvenni lakásvásárlásra, rontja-e a hitelfelvételi esélyeimet, hogy adóstárs vagyok a testvérem hitelénél?
Üdvözlettel.