Tisztelt Hitelnet!

Gyöngyi és Alin, fiatal házasok vagyunk, és szeretnénk egy használt családi házat, és 2 gyereket tervezünk. Határozatlan szerződésű munkaviszonyban dolgozunk, mind a ketten.

Szeretnénk érdeklődni a 2 gyerek után járó vissza nem térítendő állami támogatásról, hogy ez 2013-ban is igénybe vehető, vagy igényelhető, és gyerekenként mekkora összeg igényelhető ?
Ha a vissza nem térítendő támogatás nem igényelhető már, akkor milyen támogatási lehetőséget tudna ajánlani családalapítás és használt családi ház vásárlása esetén?

Előre is köszönjük a választ!
Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

A gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatások közül jelenleg a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol érhető el. Ez a támogatási forma azonban csak új ház építéséhez, illetve újépítésű lakóingatlan vásárlásához használható fel, használt ház vételára nem finanszírozható belőle. Ha mégis az új lakóingatlan mellett döntenének, akkor az arra igényelhető szocpolról bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Ha a használt ház mellett maradnak, akkor annak vásárlásához jelenleg a piaci kamatozású lakáskölcsön mellett állami kamattámogatású lakáshitelt vehetnek fel. A kamattámogatás mértékét nem befolyásolja a gyermekek száma. A konstrukció lényege, hogy az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt, így alacsonyabb törlesztés érhető el, mint piaci kamatozású lakáshitel esetén. Az 5 év eltelte után ez a lakáskölcsön is piaci kamatozásúvá válik, a havonta fizetendő törlesztés az aktuális piaci kamatláb alapján kerül kiszámításra.

Az államilag támogatott lakáshitel igénylésének nem feltétele a házastársi kapcsolat, de legalább az egyiküknek minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolni OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. A megvásárolni kívánt használt ház vételára nem lehet több 20 millió forintnál, a felvehető támogatott kölcsön összege pedig nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A vételár részét képező saját erőből maximum 10% fizethető ki készpénzben, a maradék önerőt az eladó számlájára történő utalással kell teljesíteni.

Azt, hogy a házvásárláshoz minimum mennyi önerővel kell rendelkezniük, Szakértőink az igazolt jövedelmük és az ingatlan adatai (vételár, területi elhelyezkedés, stb.) alapján tudják meghatározni.

Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat. A kamattámogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről tájékozódjanak előzetesen támogatott lakáshitel kalkulátorunk segítségével!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Államilag kamattámogatott hitel felvételénél, használt ingatlanra, mindenképp szükséges az energetikai tanúsítvány benyújtása a hitelhez, a vásárolandó ingatlanról?

Tisztelt Hitelnet!
Én 3 gyermekes anyuka vagyok, és a párommal szeretnék használt lakást venni. Jelenleg gyeden vagyok, a párom dolgozik, de sajnos nincs önerőnk. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi a teendő, hogyan tudnánk megvenni a lakást?

Tisztelt Szakértő!
Egy idős barátom szeretné eladni szentlőrinckátai lakatlan házát, mely 3000 nm telken fekszik. Víz, gáz, csatorna a telken van. Az épület vályogból épült. A teteje cserép, és jó állapotú. A melléképület már roskadozik. Ezen a nagy területen fóliás növénytermesztéssel foglalkozott, de nem ott lakott.
Hogyan és menyiért lehetne eladni az ingatlant? Már 2 millióért is odaadná, lenne is rá vevő, de csak 50 ezer Ft-os részletekben tudna fizetni. Így azonban nem akarja eladni.
Kaphat-e a vevő kamattámogatást, mert ő fel szeretné újítani, hozzáértő szakember. Az Apród.hu, és a Jófogás.hu oldalon hirdetjük, ott vannak fényképek is róla: “Felújításra, vagy bontásra váró családi ház, 3000 nm. telken” címszók alatt.
A házban két szoba, egy konyha van. Az utcai szobában kemencével lehet fűteni a konyhából. A fűtéssel járó piszkot becsukható spalettával lehet eltakarni.
Vajon az értéke lenne-e annyi, hogy kamattámogatott hitelhez jusson a leendő vásárló, habár jóval olcsóbban venné meg.
Kérem, legyen a segítségére, mert a két fiát egyáltalán nem érdekli az ingatlan. /ezért vettem én, kezembe az ügyet/
Üdvözlettel: F. Antalné

Tisztelt Szakértő!
2900 nm-es telken 80 nm-es lakóház vályog, melléképület tégla 50 nm-es szeretnénk megvásárolni. Felvehető-e kamattámogatott hitel? Milyen fedezet szükséges? A hitelfelvevő mekkora jövedelemmel kell, hogy rendelkezzen? Az ingatlannak lakóház, udvar minősítése van. A tégla melléképületet lakóépületté át lehet-e minősíttetni, mi a minősítés feltétele? Számít-e a 30 év alatti életkor?
Köszönettel.
Mihály