Mennyi számla szükséges építési hitelhez?

Tisztelt Szakértő!

Sikerült megfelelő mennyiségű önerőt összegyűjtenem, így tavasszal úgy néz ki, megkaphatom a szükséges államilag támogatott hitelt építési célra. Kivitelező cégnél dolgozom, és az érdekelne, hogy a benyújtandó dokumentumok között ugyebár költségvetésnek is szerepelnie kell, és hogy elfogadható-e ez annak a cégnek a készítésében, ahol dolgozom?

Valamint azt szeretném még kérdezni, hogy a teljes összeg felhasználását kell számlákkal igazolni, vagy csak annak egy részét? Milyen számlákat fogad el a bank az építési hitelhez? A számla kelte is lényeges? Van valamilyen előírás arra vonatkozóan, hogy milyen dátumú lehet a számla?

Köszönöm a tájékoztatást előre is.
Tibor

Kedves Tibor!

Jogszabályban előírt számlabemutatási kötelezettség államilag támogatott építési hitel esetén áll fenn. Ekkor a bank által elfogadott költségvetés 70%-áról kell számlát bemutatni. Ha az igényelt építési hitel összege nagyobb, mint a költségvetés 70%-a, akkor a kölcsön teljes összegét le kell fedni számlával. A számláknak a nevére kell szólnia. Az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Ha az építkezéshez bontott anyagokat is felhasználnak, akkor ezek értékéig a számlabemutatási kötelezettség csökkenthető. A csökkentés mértéke azonban nem lehet több a számlával igazolandó költségvetés 20%-ánál. A bontott anyagok értékét az építkezés felelős műszaki vezetője állapítja meg írásban.

A bank csak azt a számlát fogadhatja el, melynek kibocsátója a számla benyújtásakor az állami adóhatóság honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel. Ellenkező esetben a számla abban az esetben fogadható el, ha a hitelfelvevő a számlákhoz mellékeli az adóhatóság azon igazolását, miszerint a kibocsátó a kiállítás időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

Az építkezés költségvetését az a kivitelező cég is elkészítheti, ahol Ön dolgozik.

Amennyiben további tájékoztatásra lenne szüksége a kamattámogatott építési hitelekkel kapcsolatban, forduljon bizalommal a Hitelnet Szakértőihez! Személyre szóló, díjmentes építési hitelajánlatunkat online nyomtatványunk kitöltésével kérheti. Ha a bankpiacon elérhető legkedvezőbb építési hitelek havi törlesztő részletét szeretné megismerni, kérjük, számoljon online Hitelkalkulátorunkkal!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Építőanyag forgalmazó cégünknél vásárolt fiatal pár jelentkezett nálunk, hogy visszadobja a bank a számlánkat, mert nem regisztráltunk programjukban.
Érdeklődnék, hogy mi a menete a regisztrációnak és milyen tételek kerülnek kiszámlázásra cégünk felé abban az esetben, hogyha regisztrálunk.
Üdvözlettel,
Mariann

Kedves Mariann!
Államilag támogatott építési hitel esetén a pénzintézetek olyan számlát tudnak elfogadni, melynek kibocsátója a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel. Amennyiben a számla kibocsátója adott időpontban az állami adóhatóság honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban nem szerepel, úgy a számla akkor fogadható el, ha a hitelfelvevő a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.
Egyéb regisztrációról nincs információnk.

Kedves Hitelnet!
A mi kérdésünk részben az utólagosság, részben a számlaadási kötelezettség kérdését érinti.
2010-ben vettünk telket Maglódon, amit azóta elkezdtünk beépíteni, de a várható befejezés előtt (2014. június) még esetleg pályázhatunk SZOCPOL-ra?
Ha igen, az építkezés teljes összegét számlával kell igazolni?
(a férjem építész, ő készítette a terveket, valamint több munkában is részt vett, ebből adódóan ezekről nincs, vagy csak részleges számla van)
Köszönöm a segítségüket.
Kata


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x