Üdvözlöm,

a következő kérdésem lenne, ami az önerő mértékére, illetve az igényelhető támogatásokra vonatkozik.
Pécelen vagy Halászteleken szeretnék egy új építésű esetleg egy használt házat vásárolni. Vételár kb. 17 millió Ft lenne. 33 éves vagyok, az igazolt nettó jövedelmem 356.000 Ft. Jelenleg 8 éve dolgozom ugyanannál a cégnél. Van diákhitelem, amit havi 25.000 Ft-tal törlesztek, illetve egy lakástakarékom (20 ezres), ami 2016. 06-ban jár le (4 éves). Tulajdonomban van egy vidéki tanya, aminek értéke kb. 1 millió Ft, amihez öröklés útján jutottam.
Kb. mennyi önerőre lenne szükségem a fentebb nevezett ingatlan megvételéhez illetve milyen kedvezményeket vehetnék igénybe?

Válaszát előre is köszönöm,
üdvözlettel,
István

Kedves István!

A vonatkozó jogszabály rendelkezése alapján egy ingatlanra aktuális forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként. Ezt minden banknak figyelembe kell vennie. Ezen belül - az igazolt jövedelem nagyságától függően - ennél kisebb finanszírozási arányra is lehet számítani. 2015. január elsejétől van érvényben az a rendelkezés, miszerint az igénylő nettó jövedelmének 50%-ába bele kell férni a felvenni kívánt és esetlegesen már meglévő hitel törlesztő részletének, amennyiben az igénylő 400.000 forint alatti jövedelemmel rendelkezik. Diákhitelének havi törlesztését is figyelembe véve az Ön igazolt nettó keresetébe elvileg belefér a 80%-os finanszírozásnak megfelelő hitelösszeg. Így 20% saját erőre lenne szükség, ami csökkenthető a meglévő gyermekek után esetlegesen járó szocpol összegével.

A gyermekek utáni támogatásra való jogosultságot információink szerint nem zárja ki a tanya tulajdon. Szocpol jelenleg csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe, de 2015. július 1.-től használt lakás vásárlása esetén is igényelhető lesz új nevén a Családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK. Arról, hogy jelenleg mennyi és július 1-től hogyan változik a gyermekek számától, a hasznos alapterülettől és az épület energetikai minősítésétől függő támogatás összege, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről is szeretne tájékozódni, kérjük tekintse meg lakáshitel kalkulátorunk eredményeit majd kérje tanácsadónk online ajánlatát. Ezt követően Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése