7 millió forintért vásárolok faházas üdülőingatlant Surányban. Mennyi lesz a vagyonszerzési illeték, milyen fizetési kedvezményt vehetek igénybe?
Az idén értékesítettem egy saját tulajdonú lakásingatlant. Ennek értéke kevesebb /5,3 millió Ft/, mint a vásárolni kívánt ingatlan vételi ára. Kell-e, s ha igen, mennyi vagyonszerzési illetéket ezek alapján fizetnem?
Válaszát köszönve tisztelettel: Sebi

Kedves Sebi!

Üdülőingatlan illetékfizetési kötelezettségével, illetve ezzel összefüggő illetékkedvezménnyel kapcsolatban az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illeték főosztálya tud Önnek pontos választ adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
1. Olyan kérdésem lenne, hogy apósomtól vennénk át a házát. Ha páromnak elajándékozza, milyen illetéket kell fizetni?
2. Így hogy ha már a mi nevünkön lenne, igénybe vehetnénk rá a csokot?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Édesanyám nevén volt egy lakás, melyet eladtunk, és abból a pénzből a feleségem és az én nevemre vásárolunk egy új ingatlant.
A kivitelező magánember (nem cég). A ház értéke 48.3 millió forint. Az összekerestünk 290.000 Ft, melyből 90.000 Ft lesz a hitel törlesztő.
Számíthatunk valamilyen kedvezményre, mint 35 éven aluli első tulajdonosok? Pontosabban az én nevemen van egy családi ház 25%-a. Feleségem nevén nincs semmi. Ha jól számoltam 48.3 milliónak 1.9 millió körül van az illetéke. Ez 12 hónapra kb. 160.000 Ft + hitel 90.000 Ft, marad 40.000 Ft, ami talán a rezsire sem elég. Nem értem a rendszert 10-15 millióért ki tud ma már lakóingatlant venni?

A párom válás után a tulajdonában lévő házrészt a fiának ajándékozta. Most vásárol egy új ingatlant.
Ki kell fizetni a vásárlás után az illetéket?
Köszönettel: Edit

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék mi minősül új lakásnak ingatlanvásárlás esetében? Vállalkozótól vesszük a kb. 2007-ben épült lakást, első tulajdonostól.
Az lenne a kérdésem, hogy így adómentes a vásárlás?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel!

Tisztelt Címzett!
A páromnak van egy háza, amelyen CHF hitel van. Párom úgy végtörlesztene, hogy én megvásárolom tőle az ingatlant. Kell-e ebben az esetben illetéket fizetnem?
Az illetéktörvény 26. § (1) bek. u) pontja szerint:
“Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény által rögzített vételi jog érvényesítésével történik.”
Ez pontosan mit jelent?
Válaszukat előre is köszönöm.
Eszter