Mennyi lesz a vagyonszerzési illetékem?

7 millió forintért vásárolok faházas üdülőingatlant Surányban. Mennyi lesz a vagyonszerzési illeték, milyen fizetési kedvezményt vehetek igénybe?
Az idén értékesítettem egy saját tulajdonú lakásingatlant. Ennek értéke kevesebb /5,3 millió Ft/, mint a vásárolni kívánt ingatlan vételi ára. Kell-e, s ha igen, mennyi vagyonszerzési illetéket ezek alapján fizetnem?
Válaszát köszönve tisztelettel: Sebi

Kedves Sebi!

Üdülőingatlan illetékfizetési kötelezettségével, illetve ezzel összefüggő illetékkedvezménnyel kapcsolatban az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illeték főosztálya tud Önnek pontos választ adni.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm! Édesanyám nevén volt egy lakás, melyet eladtunk, és abból a pénzből a feleségem és az én nevemre vásárolunk egy új ingatlant. A kivitelező magánember (nem cég). A ház értéke 48.3 millió forint. Az összekerestünk 290.000 Ft, melyből 90.000 Ft lesz a hitel törlesztő. Számíthatunk valamilyen kedvezményre, mint 35 éven aluli első tulajdonosok? Pontosabban az én nevemen van egy családi ház 25%-a. Feleségem nevén nincs semmi. Ha jól számoltam 48.3 milliónak 1.9 millió körül van az illetéke. Ez 12 hónapra kb. 160.000 Ft + hitel 90.000 Ft, marad 40.000 Ft, ami talán a rezsire sem elég. Nem értem a rendszert… Továbbiak »

Kedves Tibor!
A 35 év alatti első lakáshoz jutók illeték-kedvezményének sajnos az is feltétele, hogy a vásárolt lakóház vételára nem haladhatja meg a 15 millió forintot. A leírtak alapján a kedvezmény igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

A párom válás után a tulajdonában lévő házrészt a fiának ajándékozta. Most vásárol egy új ingatlant.
Ki kell fizetni a vásárlás után az illetéket?
Köszönettel: Edit

Kedves Edit!
Az elajándékozott ingatlan nem befolyásolja az újabb lakás szerzése után fizetendő illetéket.
Építtetőtől történő, új építésű lakóingatlan vásárlása esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes. Ha a vételár 15-30 millió forint közötti, akkor a 15 millió forint feletti rész után kell megfizetni az illetéket. Amennyiben a vételár 30 millió forint feletti, úgy nincsen illetékkedvezmény.

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék mi minősül új lakásnak ingatlanvásárlás esetében? Vállalkozótól vesszük a kb. 2007-ben épült lakást, első tulajdonostól.
Az lenne a kérdésem, hogy így adómentes a vásárlás?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel!

Kedves Linda!
Illeték- és adókérdésekben a területileg illetékes NAV-hoz fordulhat.

Tisztelt Címzett!
A páromnak van egy háza, amelyen CHF hitel van. Párom úgy végtörlesztene, hogy én megvásárolom tőle az ingatlant. Kell-e ebben az esetben illetéket fizetnem?
Az illetéktörvény 26. § (1) bek. u) pontja szerint:
“Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény által rögzített vételi jog érvényesítésével történik.”
Ez pontosan mit jelent?
Válaszukat előre is köszönöm.
Eszter


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x